Koronasuositukset ja -rajoitukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Tilannekuva

Lapin sairaanhoitopiirin alue on epidemian perustasolla lukuun ottamatta Rovaniemen kaupunkia, joka siirtyi epidemian perustasolta leviämisvaiheeseen 30.11.2021.
Linkki: Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmän asettamat rajoitukset ja suositukset 31.12.2021 saakka.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella epidemian kahden viikon ilmaantuvuusluku (15.–28.11.) on 169,4/100 000 asukasta. Yhden viikon ilmaantuvuusluku (22.–28.11.) on 104,4/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 2.12.)

12 vuotta täyttäneet Lapin sairaanhoitopiiri Koko Suomi
1.annos 86,6 % 86,8 %
2.annos 81,9 % 81,9 %
Koko väestö Lapin sairaanhoitopiiri Koko Suomi
1.annos 76,9 % 76,4 %
2.annos 72,7 % 72,1 %


Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1974tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Voit katsoa ajankohtaiset ja päiväkohtaiset uutiset sivustolla: www.koronaturvallinenlappi.fi

2.12.2021
 

Yleisohjeet

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin (yskä, kurkkukipu, nuha, kuume, haju- makuaistin muutokset, ripuli). Käytä kasvomaskia siirtyessäsi testiin ja pysy kotona testituloksen saakka. Mahdollisen positiivisen tuloksen saatuasi sinulle annetaan hoitoa ja liikkumista koskevat ohjeet.

Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta.

Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi Koronavilkun antamien ohjeiden mukaan.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Asiakaspalvelutyössä suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.
 

Yleisötilaisuudet, velvoitteet tilaisuuden järjestäjälle + yksityistilaisuudet

30.11. Rovaniemen kaupunki on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Häiriötilanteen johtoryhmä kieltää alueellaan yli 20 hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset 30.11.–30.12.2021. Päätös ei koske alle 16-vuotiaita. Yritykset ja tapahtumanjärjestäjät voivat halutessaan ottaa käyttöön koronapassin, jolloin rajoitukset eivät kohdistu yrityksen toimintaan ja tapahtumiin.
Linkki: Rovaniemen kaupungin tiedote
31.5. Lapin aluehallintovirasto: Vaikka aluehallintovirasto ei enää rajoita kokoontumisia, myös epidemian perustason alueita koskee edelleen tartuntalain mukaiset hygieniakäytännöt. Lisäksi kunnat ja alueelliset koronakoordinaatioryhmät voivat antaa suosituksia alueilleen.
Linkki: Lapin AVIn tiedote kokoontumisrajoituksen päättymisestä 31.5.2021
1.10. Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä
 

Ravitsemisliikkeet

2.12. Valtioneuvoston ohjeet voimassa 4.12.2021 alkaen: Lapin sairaanhoitopiirin alueella eii erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin lukuun ottamatta Rovaniemen kaupunkia:
Rovaniemen kaunpungin alueella: Ravintolat, joissa on anniskellaan alkoholia, voivat olla auki klo 5–18. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki klo 5–01. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä. Anniskelu on sallittu klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista (sisätilat) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotilat).
Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.
Linkki:  Ravintolarajoitukset maakunnittain koronaepidemian aikana
Linkki Lapin AVin ohjeisiin: Ravintolat ja koronavirus
 

Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

18.6. Infektoiden torjuntayksikön ohje: Covid-19 koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös käsien ja pintojen välityksellä. Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.
Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, mikäli vierailija ja potilas / asiakas käyttää kirurgista suunenäsuojaa, huolehtii käsidesinfektiosta ja pitää turvaväliä. Yhteiset kahvi- tms. tapahtumat ovat mahdollisia, kun huolehditaan turvaväleistä.
Kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta tulevia vierailijoita suositellaan käymään koronapika-antigeenitestissä mahdollisuuksien mukaan ennen vierailua. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita edellä mainittujen ohjeiden toteuttamisesta.
 

Matkustaminen

1.11. www.koronaturvallinenlappi.fi: Tietoa ulkomailta Lappiin tuleville: Touirist Information
19.5. LSHP:n infektioiden torjuntayksikkö:  Ohje Covid-19-turvallisesta kotimaanmatkailusta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle
26.2. Koronakoordinaatioryhmä: Henkilöliikenteessä suositellaan kasvomaskien käyttöä ja hyvää käsihygieniaa.
27.11. Matkustusohjeet THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
28.11. Rajavartiolaitos: Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 28.11.-19.12.2021
 

Liikunta-, urheilu- ja muut ryhmäharrastukset

28.5. Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa
21.5. LSHP:n koronakoordinaatioryhmä: Liikunta-, urheilu- ja ryhmäharrastuksia voidaan järjestää, mutta edelleenkin on muistettava koronaturvallisuusohjeet: pitää turvavälit ja käyttää kasvomaskia paitsi itse urheilusuorituksessa.
 

Etätyö ja -kokoukset ja koulutukset

30.11. Rovaniemen kaupunfin häiriötilanteen johtoryhmä suosittelee, että Rovaniemen kaupungin alueella siirrytään etätöihin 30.11.–30.12.2021 niillä työpaikoilla, joissa se on mahdollista. 
Linkki: Rovaniemen kaupungin tiedote
 

Opetus ja varhaiskasvatus

12.10. Linkki THL:n ja OKM suositukseen:12.10.2021 Linkki THL:n ja OKM suositukseen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana
28.5. Linkki THL:n ja OKM:n antamaan ohjeseen: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa
Sairaanhoitopiirin alueella noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositusta.  
 

Lapsen sairastuminen

Alle 12-vuotiailla lapsilla, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte otetaan seuraavissa tapauksissa:

  • tunnetulle koronavirustapaukselle altistuneet
  • lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa
  • lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta kliinisen harkinnan mukaan

Oireisena ei voi mennä päiväkotiin tai kouluun.
 

Ohjeita koronaan sairastuneille ja altistuneille

Ohje COVID-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle 5.8.2021
Ohje COVID-19 positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle 26.1.2021
Ohje potilaalle Covid-19 näytteenoton jälkeen

Pohjoissaame, Ohje Covid-19 altistuksen vuoksi karanteeniin määrätylle 9.2.2021
Pohjoissaame Ohje COVID positiivisuuden vuoksi eristykseen määrätylle 26.1.2021
Pohjoissaame, Ohje potilaalle COVID-19 näytteenoton jälkeen 17.4.2020

In English: Instructions for people ordered to quarantine due to a positive COVID-19 test result 26.1.2021
In English: Instructions for people ordered to quarantine due exposure to COVID-19  9.2.2021
In English: Instructions for patients after taking the COVID-19 test 19.10.2020


Päivitetty 22.10.2021
Lapin sairaanhoitopiiri /Infektioiden torjuntayksikkö