Synnytykseen valmistautuminen


Synnytyksen lähestyessä ja koko raskauden ajan pidä huolta fyysisestä terveydestäsi. Liiku niin paljon kuin raskaus antaa sinulle mahdollisuuden. Synnytystä on joskus verrattu urheilusuoritukseen, mutta synnytys on vielä enemmän.  Kuitenkaan urheilijatkaan eivät valmistaudu kilpailuun teorioita tutkimalla vaan harjoittelemalla. Harjoittele sinäkin!

Tutustu muuttuvaan kehoosi rentoutuen, venytellen ja säilyttäen notkeuden. Löydä kykysi synnyttää! Syvä voimaannuttava hengitys, kyky rentoutua stressitilanteessa sekä taito ottaa kipu vastaan ilman kärsimystä ovat voimavarasi.
 

Voimaannuttava hengitys ja rentoutuminen

Äidin ja vauvan suhde on tiivis jo raskauden alusta lähtien. Suhde raskauden alkupuolella on fyysistä, mutta raskauden loppupuolella se muuttuu aistien ja liikkeiden välityksellä tapahtuvaksi. Syvä, palleaa liikuttava hengitys on kuin sisäinen kosketus vauvaan, johon vauva usein reagoi liikkumalla.

Hengitä hyvin joka päivä!

Hyvä, normaali hengitys hapettaa sekä äitiä että vauvaa ja molemmat voivat hyvin. ”Odottava äiti hengittää kahden edestä!”, sillä hengitys on lapsen ravintoa.  Hyvä hengitys vähentää äidin väsymystä, parantaa rintakehän liikkuvuutta ja ryhtiä. Se vähentää stressiä ja lisää rentoutumista.
 

Hengitysharjoitus

Voit harjoitella voimaannuttavaa tuovaa, rentouttavaa hengitystä kotona: Ota mieluinen asento, ojenna selkä. Hengitä sisään nenän kautta ja ulos huulten raosta kevyesti, viivytellen. Seuraa hengityksen neljää vaihetta muutaman minuutin ajan: sisään, tauko, ulos, tauko. Anna hengityksen rauhoittua ja syventyä. Hengitä sisään kolmessa jaksossa: Hengitä sisään niin, että pallea täyttyy ja vatsa pullistuu. Pysähdy. Hengitä sisään niin, että keuhkojen kesiosa täyttyy. Pysähdy. Hengitä sisään niin, että keuhkojen yläosa täyttyy. Pysähdy. Hengitä ulos pitkään, kevyesti huulten raosta.

Taito rentouttaa keho on hyvä opetella etukäteen. Rentoutunut keho estää kipuaistimuksen tunnistamista. Ponnistusvaiheessa synnytyskanavan rentouttaminen vähentää lihasvastusta ja vauva mahtuu syntymään paremmin. Voit harjoitella rentoutumista etukäteen kotona rentoutusharjoitusten avulla. Rentoutumisohjeita löytyy kirjallisuudesta ja äänitteinä.
 

Rentoutusharjoitus

Istun puun juurella. Harjoituksen voit tehdä luonnossa tai mielikuvaharjoituksena. Voit äänittää harjoituksen itsellesi tai pyytää jotakin läheistäsi lukemaan sen sinulle ääneen. Hengitä nenän kautta sisään ja huulten kapeasta raosta ulos harjoituksen aikana. Harjoitus rentouttaa ja puhdistaa kehoa sekä mieltä.

Mene metsään tai kuvittele metsä.
Valitse itsellesi mieleinen puu.
Käy istumaan puun juurelle selkä puuta vasten nojaten.
Ajattele puun vahvoja juuria.
Mieti omia juuriasia maahan, miten maa kannattelee sinuakin.
Hengityksesi kulkee alavatsaan.
Kun hengität ulos, puu saa hiilidioksidia.
Puulta saat kullankeltaista happea - energiaa sisään hengityksessä.
Kullankeltainen energia täyttää sinut ja poistaa kivun sekä pahan olon.
Tee harjoitusta niin kauan kunnes tunnet olevasi rentoutunut
.