Äiti


Synnytyksestä toipuminen

Synnytys päättyy jälkeisten syntymiseen 15 min – 1 tunnin kuluessa. Vauvan syntymän jälkeen saat kohtua supistavaa lääkettä Oksitosiinia, jolla istukan syntymistä varmistetaan. Istukan syntyessä voit tuntea tarvetta ponnistaa tai kätilö painaa istukan vatsan päältä ulos. Jos istukka ei synny spontaanisti, voidaan se irrottaa kevyessä nukutuksessa leikkausosastolla.

Istukan syntymisen jälkeen kätilö ompelee mahdolliset repeämät tai leikkaushaavan. Ommeltava alue puudutetaan, jotta et tuntisi kipua. Kohdun supistumista seurataan synnytyksen jälkeen vatsan päältä painaen. Olet vauvasi kanssa synnytyssalissa seurattavana noin kaksi tuntia synnytyksen jälkeen.  Sinä aikana voit rauhassa puolisosi tai tukihenkilösi kanssa tutustua vauvaan, aloittaa imetyksen, levätä ja kerätä voimia.

Synnytyksen jälkeisinä päivinä äidin hormonituotanto muuttaa muotoaan voimakkaasti. Siitä johtuen mieliala on herkkä ja vaihteleva. Äidin mieli voi vaihdella ilosta ja helpotuksesta pettymykseen. Joskus syvä rakkaus vauvaa kohtaan syntyy nopeasti, toisinaan se vaatii aikaa. Jokaisella vauvalla ja äidillä on oma rytmi kohti kiintymystä.

Tärkeintä on pitää vauvaa lähellä ja levätä vauvan kanssa. Vauva ei ole este äidin toipumiselle vaan sen käynnistäjä.

Piirros, äiti imettää vastasyntynyttä.

Vauvan imeminen rinnalla, läheisyys ja lämpö saavat aikaan oksitosiinituotannon äidissä. Oksitosiinia sanotaan onnellisuushormoniksi, joka synnyttää äidissä rakkauden ja kiintymyksen. 
 

Mahdollisuus puhua

Synnytyksestä on hyvä puhua heti kun sinä itse olet siihen valmis. Kätilö kertoo synnytyksen vaiheista ja tapahtumista synnytyskertomuksen avulla. Saat synnytyskertomuksesta kopion vuodeosastolla ollessasi.

Joskus synnytyksestä nousee myöhemmin ajatuksia, joista on hyvä puhua kätilön kanssa. Voit halutessasi soittaa synnytyssaliin ja jättää soittopyynnön sinua hoitaneelle kätilölle. Kätilö soittaa sinulle myöhemmin takaisin. 

Voitte sopia puhelin- tai tapaamisajan, jolloin sinulla on mahdollisuus puhua mieltä painavista asioista. Synnytyssalin puhelinnumero on 016 328 4512.