Synnytys
Syntymän kokemus on voimakas ja ainutlaatuinen. Sanotaan, että siitä jää muisto naisen kehoon koko loppuelämäksi. Synnytys muuttaa vanhempia myös psyykkisesti ja sosiaalisesti. Naisesta tulee äiti ja miehestä isä.
Synnytyksestä alkaa koko loppuelämän mittainen matka vanhemmuuteen. Vanhemmilla on koettavana ilo ja rakkaus lasta kohtaan, mutta myös vanhemmuuden tuoma vastuu.
Vauvan syntymä nostaa mieleen monenlaisia tunteita. Aina päällimmäisenä tunteena ei ole ilo ja onni. Puhuminen kipeistä tunteista ja kokemuksista auttaa.
|
|
Synnytys on kokonaisvaltainen fyysinen kokemus. Kipu, joka syntyy vauvan kulkeutuessa synnytyskanavassa, mietityttää synnytykseen valmistautuvaa naista. Ei hätää! Naisen elimistö valmistautuu monin tavoin synnytystä varten. Naisen mieli kääntyy synnytyksessä sisäänpäin, ulkoinen todellisuus jää taka-alalle ja voimakkaana mielessä on tämä hetki. Fyysinen ja psyykkinen muutos raskauden loppupuolella ja synnytyksen käynnistyessä vapauttaa naisessa synnytysvoiman. Myös me, kätilöt ja lääkärit, Lapin keskussairaalan synnytysosastolla tuemme sinua synnyttämään.
Synnytyskipua ajatellessasi sinun on hyvä tietää, että kipu synnytyksessä on normaalia ja kertoo synnytyksen etenemisestä. Se ei ole vaarallista, eikä sitä tarvitse pelätä. Kivun voimistuminen kertoo synnytyksen edistymisestä. Vaikka kipu supistuksen aikana on kova, aina välillä on tauko, tyven, jonka aikana voit levätä ja rentoutua. Käytä mielikuvitustasi ja keksi kivulle positiivinen mielikuva. Se auttaa jaksamaan.
Sinun on hyvä etukäteen miettiä synnytykseesi liittyviä toiveita ja tutustua vaihtoehtoihin. Kerro rohkeasti, mitä haluat tai puoliso tai tukihenkilö voi kertoa sen puolestasi. Synnytyksestä ei kuitenkaan voi tehdä käsikirjoitusta, koska sen kulkua tai kestoa ei voi ennustaa. Synnytys on joka kerta suuri ihme!
Jos synnytys pelottaa
Synnytyspelko on terve reaktio outoon ja tuntemattomaan tapahtumaan. Se saa odottavan äidin valmistautumaan synnytykseen ja etsimään siihen tarvittavia voimavaroja. Joskus pelko saa yliotteen ja varjostaa raskautta ja aiheuttaa lamaantumisen.
Keskustele terveydenhoitajasi kanssa pelon tunteesta. Käy valmennuksessa, tutustu synnytyksestä kertovaan kirjallisuuteen, keskustele siitä mikä pelon aiheuttaa. Terveydenhoitaja lähettää sinut tarvittaessa synnytyspelkopoliklinikalle, joka toimii äitiyspoliklinikan yhteydessä.
Julkaistu 25.11.2011 klo 14.02, päivitetty 12.7.2021 klo 9.09