Lay / päiväkirurgiset ja leiko-potilaat


Päiväkirurgian leikkaussalitoimintaa.

 

Päiväkirurginen potilas

Päiväkirurgisella toimenpiteellä tarkoitetaan toimenpidettä, jossa potilas ei yövy sairaalassa. Potilas saapuu leikkaus- ja anestesiayksikköön toimenpidepäivän aamuna ja kotiutuu saman päivän aikana.
 

Leiko-potilas

Leiko-toimenpiteellä (leikkaukseen kotoa) tarkoitetaan toimenpidettä, jossa potilas tulee sairaalaan toimenpidepäivän aamuna yksikköön, jossa tapahtuu toimenpiteeseen valmistelu. Toimenpiteen jälkeen jatkohoito tapahtuu vuodeosastolla, josta kotiudutaan voinnin niin salliessa, yleensä seuraavana päivänä. Kotiutumisen ajankohtaan vaikuttaa myös toimenpiteen luonne.
 

Leikkaus- ja anestesiayksiikkö

Leikkaus- ja anestesiayksikkö kutsuu, vastaanottaa ja valmistelee potilaat toimenpiteisiin. Varsinainen toimenpide tehdään leikkaus-ja anestesia osastolla tai Lyhkin omissa leikkaussaleissa. Päiväkirurgisten potilaiden hoito käsittää myös II-vaiheen heräämöhoidon ja kotiutuksen. Leiko-potilaiden jatkohoito tapahtuu vuodeosastoilla.

Lisäksi yksikössä toimivat hoidonvarauskeskus, preanestesin poliklinikka ja endoproteesiohjauspoliklinikka.
 

Aikuinen hakija mukana ja seurana

Leikkauspäivänä potilasta tulee olla aikuinen henkilö kyyditsemässä ja hakemassa kotia. Samoin myös toimenpidepäivän iltana ja seuraavan yön ajan on leikatun lähellä oltava hänen vointiaan seuraava aikuinen henkilö.

Leikkauspäivänä sairaalassa potilas saa lääkeaineita tai puudutteita, joiden vaikutus kestää elimistössä seuraavaan vuorokauteen asti. Tämän vuoksi autolla ajaminen on kielletty 24 tuntia toimenpiteen jälkeen.
 

Toimenpiteen peruminen

Toimenpide täytyy siirtää akuutin sairauden vuoksi. Tällaisia ovat muun muassa nuha, yskä, kuume tai ripuli. Toimenpiteen siirtämisen syy on myös se, että toimenpidealueen iho ei ole terve,  alue on tulehtunut tai siinä ilmenee ihottumaa, näppyjä, raapimia tms. Muusta syystä toimenpide voidaan perua vain erittäin pätevän syyn vuoksi.

Mikäli vaivanne on parantunut tai ette muuten halua tulla toimenpiteeseen, ottakaa hyvissä ajoin yhteys yksikköön p. 040 825 6029, niin vapautuva iaka voidaan antaa toiselle potilaalle.

Ajan peruutuksesta on ilmoitettava viimeistään kolme (3) arkipäivää ennen annettua aikaa.