RSV-infektioita esiintyy taas paljon – Hyvä käsihygienia ja väkijoukkojen välttely ehkäisevät vauvojen sairastumista

Julkaistu 1.12.2022 klo 15.30

 

RSV (respiratory syncytial virus) on hengitystieinfektioita aiheuttava virus, joka ilmenee isommilla lapsilla ja aikuisilla yleensä tavallisena flunssana, mutta vauvoilla RSV voi johtaa keuhkojen alempien hengitysteiden tulehdukseen. Suurimmassa riskissä vakavalle taudille ovat pienet alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat. Erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on kohonnut riski sairastua vakavaan RSV-infektioon.

RS-virus leviää pisaratartuntana ja viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen. Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot.

Leviämistavan vuoksi taudin ehkäisyssä on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Lisäksi tartuntariskin minimoimiseksi aivan pienten vauvojen kanssa on hyvä välttää julkisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on hengitys- tai syömisvaikeuksia, hän voi ottaa yhteyttä Lapin keskussairaalan lastentautien puhelinpäivystykseen 040 642 8811 lisäohjeiden saamiseksi. Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.

 

1.12.2022

Antti Härmä
ylilääkäri   
Johanna Pietikäinen
osastonhoitaja