RSV-epidemia uhkaa myös Lappia ja siitä odotetaan voimakasta – Hyvä käsihygienia ja väkijoukkojen välttely ehkäisevät vauvojen sairastumista

Julkaistu 3.12.2021 klo 12.22

 

RSV (respiratory syncytial virus) on hengitystieinfektioita aiheuttava virus, joka ilmenee isommilla lapsilla ja aikuisilla yleensä tavallisena flunssana, mutta vauvoilla RSV voi johtaa keuhkojen alempien hengitysteiden tulehdukseen. Suurimmassa riskissä vakavalle taudille ovat pienet alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat. Erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on kohonnut riski sairastua vakavaan RSV-infektioon.

RS-virus leviää pisaratartuntana ja viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen. Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot.

Suomessa ja Ruotsissa RS-virus leviää tällä hetkellä voimakkaasti. Koronarajoitusten vuoksi viime kevääksi odotettu epidemiapiikki jäi toteutumatta, eivätkä pienet lapset välttämättä kohdanneet virusta. Näin ollen suurimmalla osalla alle kaksivuotiaista ei ole vastustuskykyä RSV:ta kohtaan.

Leviämistavan vuoksi taudin ehkäisyssä on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Lisäksi tartuntariskin minimoimiseksi aivan pienten vauvojen kanssa on hyvä välttää julkisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on hengitys- tai syömisvaikeuksia, hän voi ottaa yhteyttä Lapin keskussairaalan lastentautien puhelinpäivystykseen 040 642 8811 lisäohjeiden saamiseksi. Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.
 

3.12.2021

Antti Härmä
ylilääkäri
Johanna Pietikäinen
osastonhoitaja