Virtsateiden urodynaaminen tutkimus, lasten potilasohje


Potilasohje on luettavissa ja tulostettavissa:  Virtsateiden urodynaaminen tutkimus, lasten potilasohje


Ohje tutkimukseen tulevalle

Virtsateiden urodynaaminen tutkimus tarkoittaa virtsarakon, virtsaputken ja peräsuolen painemittausta sekä sulkijalihaksen toiminnan selvittämistä. Tutkimusta käytetään apuna virtsaamishäiriöiden syiden selvittämisessä ja hoitomenetelmien valinnassa.

Tutkimuspäivän aamuna saat syödä, juoda ja pissata normaalisti.

Tutkimuksessa sinulle laitetaan ohut letku virtsarakkoon ja toinen pieni letku peräaukkoon (kuin kuumemittari). Letkut laitetaan varovasti puuduttavaa ja liukastavaa geeliä käyttäen. Virtsarakko täytetään katetrin kautta vähitellen nesteellä niin kauan, kunnes sinulla on pissahätä. Lopuksi pissaat astiaan jossa on mittauslaite. Sekä virtsarakon täyttymisestä että tyhjentymisestä tapahtumat rekisteröityvät tietokoneelle.

Varaa tutkimukseen aikaa noin kaksi tuntia. Tutkimuksen jälkeen sinulla voi olla pientä kirvelyä pissatessa, se menee ohi kun juot runsaasti.
Vanhempasi voivat olla tutkimuksessa mukana koko ajan ja esimerkiksi lukea sinulle, jolloin tutkimus etenee mukavasti. Tutkimus tehdään urologian poliklinikalla. Tutkimuksessa on mukana sairaanhoitaja ja lastenkirurgi.

Ilmoittaudu ensin lasten poliklinikalle, josta yhdessä menemme tutkimushuoneeseen.

Lisätietoja tutkimuksesta saa lastenpoliklinikan hoitajilta puh. (016) 328 3600.


02.2010 Lastensairaudet / Liisa Räisänen, Alli Kangas