Vatsaontelontähystys (laparoskopia) / Kotihoito-ohje


Teille on tehty toimenpide, jossa vatsaonteloon on tähystetty ja sieltä on mahdollisesti poistettu muutoksia tai otettu näytteitä. Toimenpiteessä tähystin viedään vatsaonteloon navan seutuun tehtävän haavan kautta. Alavatsalle on tehty 1-4 pientä haavaa toimenpideinstrumentteja varten.  Toimenpiteen ajaksi vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla näkyvyyden aikaansaamiseksi. Se saattaa aiheuttaa joillekin potilaille toimenpiteen jälkeen pahoinvointia, vatsa- ja hartiakipua. Nämä oireet ovat vaarattomia ja häviävät parissa päivässä. Toimenpiteen jälkeen vatsalla voi olla mustelmaa ja turvotusta.

Kivun hoito

Toimenpiteen jälkeen on aina jonkin verran kipua. Ensimmäisten vuorokausien aikana se on voimakkaimpaa. Hoidoksi riittää tavallinen särkylääke. Lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa teille kipulääkereseptin.

Jälkihoito

Ihohaavat on suljettu sulavin tai poistettavin ompelein. Ohjeet ompeleiden poistosta saatte kotiutuksen yhteydessä. Haavojen päällä on teipit, jotka voitte poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Teippien poiston jälkeen on hyvä suihkuttaa haavoja juoksevalla vedellä kaksi kertaa päivässä noin viikon ajan. Suihkutuksen jälkeen kuivaus kevyesti puhtaalla pyyhkeellä painellen. Saunoa voitte vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta tai 7 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä, mikäli haava on suljettu sulavin ompelein.
Niukkaa vuotoa emättimestä saattaa esiintyä muutaman päivän ajan. Sukupuolielämään ei ole rajoituksia.

Mikäli voinnissanne ilmenee jotain poikkeavaa, esimerkiksi
• vatsan voimakasta kipua, turvotusta tai pahoinvointia
• haavassa on verenvuotoa, voimakasta kuumotusta, turvotusta tai punoitusta
• teille tulee kuumetta

ottakaa yhteyttä ensisijaisesti
• toimenpidepäivän illan ja yön aikana keskussairaalan päivystyspoliklinikalle
p.(016) 328 2100
• arkisin klo 8-15 naistentautien poliklinikalle p. (016) 328 2500
• tai omaan terveyskeskukseenne

Vastaukset mahdollisesti otetuista näytteistä saatte kirjeitse neljän viikon kuluessa.

Jälkitarkastus sovitaan tarvittaessa kotiutustilanteessa.

EL 16.3.2013