Pienkirurgia / potilasohjeet
Osastolla 4B hoidetaan potilaita, joilla on erilaisia pienkirurgiaa vaativia vammoja kuten jännevammoja, varpaiden ja sormien murtumia, raajojen erilaisia haavoja ja paiseita. Lisäksi hoidetaan potilaita, joilta on poistettu kalkkeumia, limapusseja tai joiden päiväkirurgiseksi suunniteltu leikkaus vaatii pidempää seurantaa.
Vammojen hoidossa lääkäri päättää potilaan hoidosta yksilöllisesti. Hoidossa huomioidaan jäykkäkouristus tehoste, antibiootin tarve, mahdollisen haavan ompelu tai laajempi haavanpohjan puhdistaminen ja ompeleminen leikkaussalissa sekä vakuutusasiat. Esimerkkinä eläinten puremat, pistohaavat tai työtapaturmat, joissa on ihovaurioita.
Sairausloma
Sairauslomaa kirjoitetaan työstäsi riippuen __________
Liikkuminen
Kipu voi rajoittaa liikkumista. Fysioterapeutti antaa ennen kotiutumista erilliset liikkumista ja harjoittelua koskevat ohjeet. Kovempaa ponnistelua on syytä välttää sairausloman ajan. Kävelylenkit ja ohjeiden mukainen harjoittelu ovat hyvää toipumisvaiheen liikuntaa.
Lääkehoito
Saat lääkereseptit tai e-resepti ohjeet mukaasi. Haavakipu helpottaa pikkuhiljaa 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta. Kipulääkettä kannattaa ottaa sen verran, että pystyt hengittämään ja liikkumaan mahdollisimman normaalisti. Voimakkaan keskushermostoon vaikuttavan lääkkeen vaikutuksen alaisena et saa ajaa autoa, etkä juoda alkoholia. Lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksena huimausta, pahoinvointia tai ummetusta.
Kipulääkkeiden ohella kipua voi vähentää raajoihin kohdistuneen leikkauksen jälkeen pitämällä raajaa kohoasennossa. Myös kylmäpakkauksella voi paikallista kipua lieventää.
Jos Sinulla on ollut ennen leikkausta hermokipua ja se on helpottanut leikkauksen jälkeen, tulee sinun vähentää hermokipulääkitys asteittain pois. Jos hermokipu jatkuu leikkauksen jälkeen, tulee hermokipulääkkeen vähentämistä siirtää, kunnes kipu on helpottanut.
Lisätietoa saat Kipulääkkeiden vähentäminen leikkauksen jälkeen – ohjeesta.
Jos epäilet, että kipusi on poikkeuksellisen voimakasta ja jatkuu poikkeuksellisen pitkään, voit ottaa yhteyttä akuutin kivun hoitajaan p. (016) 328 7401 ma – pe 9 – 14.
Haavanhoito
Jos Sinulla on haava, pidä se puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voit käydä normaalisti saatuasi siihen luvan. Haavan hoidossa voit tarvita läheisesi apua. Osa haavasidoksista saa olla paikoillaan useamman vuorokauden. Yleisimmin haavataitokset poistetaan ennen suihkuun menoa. Suihkuta haava lämpimällä vedellä ja kuivaa leikkausalue painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla sidoksella, joita voit ostaa apteekista. Siisti ja erittämätön haava saa olla ilman sidosta. Katso erillinen haavanhoito-ohje ja ompeleiden poisto ajankohta.
Joskus haava voi tulehtua. Tulehduksen oireita ovat haavan lisääntyvä kipu, turvotus, punoitus, kuumotus ja eritys sekä lämmön nousu. Epäillessäsi tulehdusta, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi. Ota sairaalasta saamasi haavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake mukaan terveyskeskukseen mennessäsi.
Ummetus
Saamasi lääkkeet, leikkaus ja sairaalassaolo aiheuttavat herkästi ummetusta. Leikkauksen jälkeen Sinun kannattaa olla liikkeellä, juoda vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan parantamiseksi. Mikäli kotikonstit eivät auta ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa, voit ostaa apteekista ilman reseptiä myytäviä suolen sisältöä pehmentäviä lääkkeitä tai pienoisperäruiskeita.
Kotiutuminen ja jatkohoito
Saat laskun mukaan kotiutuessa tai se postitetaan kotiin. Kotiuttava hoitaja tilaa Sinulle tarvittaessa lääkärin luvalla taksikyydin Lapin taksikeskuksesta, jolloin saat matkakorvauksen heti taksissa. Varaudu esittämään Kela-korttisi kuljettajalle.
Lääkärin seurantakäynti on __________________________________. Ellei varattu aika sovi, ota yhteys mahdollisimman pian ajan antaneeseen yksikköön. Ajan peruuntumisen ilmoittamatta jättämisestä peritään sakkomaksu.
Mikäli haavan paranemisessa, kivunhoidossa tai muissa toimenpiteeseen liittyvissä asioissa ilmenee ongelmia, ota yhteyttä
- virka-aikana omaan terveyskeskukseen, joka useimmiten vastaa jatkohoidosta
- tarvittaessa voit kysyä ohjeita perusterveydenhuollon päivystyksestä
p. (016) 322 4800 klo 8.00–22.00 tai erikoissairaanhoidon päivystyksestä p. (016) 328 2100 klo 22.00–8.00 (ensimmäinen vuorokausi leikkauksen jälkeen).
- Hätätapauksessa apua soitetaan yleisestä hätäkeskuksesta, jonka numero on 112.
Mikäli Sinulle jäi kysyttävää osastolla tapahtunutta hoitoasi koskien, voit soittaa osastolle 4B (016) 328 4200 (mielellään iltapäivisin).
Toivotamme hyvää vointia!
Osasto 4B 6/2014 M.H (M.K)