Paksusuolen loppuosan tähystys eli sigmoideoskopia - colonsteril tyhjennys (Potilasohje)

 

Tulostettava versio : pdfPaksusuolen loppuosan tähystys eli sigmoideoskopia - colonsteril-tyhjennys

Paksusuolen loppuosan tähystys tehdään taipuisalla tähystimellä, joka viedään peräaukon kautta paksusuoleen. Tähystys kestää keskimäärin 10 minuuttia. Suolen hyvä tyhjentyminen on edellytys onnistuneelle tähystykselle, joten noudattakaa tyhjennysohjeita.

Tarvittaessa teitä lääkitään tähystyksen yhteydessä, lääkityksen jälkeinen seuranta on 1-2 tuntia. Mahdollisen lääkityksen vuoksi varautukaa saattajaan tai käyttäkää yleistä kulkuneuvoa. Lääkityksen jälkeen autolla ajaminen on tähystyspäivänä kielletty.

Mikäli käytätte verenohennuslääkettä (esim.Marevan, Arixtra, Plavix, Clopidogrel, Efient,Eliquis, Persantin, Pradaxa, Xarelto, Brilique, Lixiana), kysykää ohjeet lääkkeen mahdollisesta tauottamisesta lähettävältä / hoitavalta lääkäriltä.

Insuliinihoitoista sokeritautia sairastavat potilaat voivat kysyä tarkemmat ohjeet omalta diabeteshoitajalta.

Tähystystä edeltävän viikon aikana:

Älkää syökö marjoja tai hedelmiä ( esim. hilla, mustikka, viinirypäle, tomaatti ) tai leipätuotteita, joiden siemenet häiritsevät tutkimusta. Keskeyttäkää rautalääkitys viikkoa ennen tähystystä.

Tähystystä edeltävänä päivänä  

Runsas juominen on eduksi suolen tyhjentymiselle. Saatte juoda esim. vettä, kahvia, teetä, kirkkaita mehuja ja syödä juoksevaa ruokaa, esim. lihalientä, velliä ja keittoja.

Suolen tyhjennykseen käytössä Colonsteril-tyhjennysliuos. Aloittakaa klo 16.00 - 18.00 juomaan Colonsteril-liuosta noin 1 litra tunnissa. Voitte juoda liuoksen myös kylmänä. Tyhjennysainelasillisten välillä voitte halutessanne ottaa mehua makua parantamaan.

Suolen tyhjentyminen alkaa n. tunnin kuluessa juomisen aloittamisesta. Ellei suoli ole toiminut juotuanne 2 litraa, pitäkää tauko. Liikkukaa ja jatkakaa juomista vasta, kun suoli on toiminut. Juomista on syytä hidastaa myös silloin, jos alatte tuntea pahoinvointia tai vatsakipua.

Jos teille on lähetetty jokin muu suolentyhjennysaine, noudattakaa ajanvarauskirjeen /pakkauksen mukana tulleita erillisiä tyhjennysohjeita.

Tähystyspäivänä

Ennen tähystystä voitte ottaa lasillisen juotavaa, esim. kahvia, teetä, mehua, lihalientä ja mahdolliset aamulääkkeenne. Ei kuitenkaan sokeritautilääkkeitä

Tähystyksen jälkeen voitte syödä ja juoda sekä ottaa lääkkeet normaalisti. Jos tähystyksen yhteydessä tehdään toimenpiteitä, pidetään teitä tarvittaessa tarkkailussa ½ -1 tuntia toimenpiteen jälkeen.

8.2.2021 I.T