Naisen sterilisaatio vatsaontelon tähystyksessä kotihoito-ohje

Teille on tehty sterilisaatio laparoskopian eli vatsaontelon tähystyksen kautta. Toimenpiteessä tähystin viedään vatsaonteloon navan seutuun tehtävän haavan kautta. Sterilisaatiohakaset asetetaan munajohtimiin. Toimenpiteen ajaksi vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla näkyvyyden aikaansaamiseksi. Se saattaa aiheuttaa joillekin potilaille toimenpiteen jälkeen pahoinvointia, vatsa- ja hartiakipua. Nämä oireet ovat vaarattomia ja häviävät parissa päivässä. Toimenpiteen jälkeen vatsalla voi olla mustelmaa ja turvotusta.

Kivun hoito
Toimenpiteen jälkeen on aina jonkin verran kipua. Ensimmäisten vuorokausien aikana se on voimakkaimpaa. Hoidoksi riittää tavallinen särkylääke. Lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa teille kipulääkereseptin.

Jälkihoito
Napahaava on suljettu sulavin ompelein, joten ompeleiden poistoa ei tarvita. Haavojen päällä on teipit, jotka voitte poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Teippien poiston jälkeen on hyvä suihkuttaa haavaa juoksevalla vedellä kaksi kertaa päivässä. Saunoa voitte viikon kuluttua toimenpiteestä.
Niukkaa vuotoa emättimestä saattaa esiintyä muutaman päivän ajan. Sukupuolielämään ei ole rajoituksia. Jälkitarkastusta ei tarvita.
 

Mikäli voinnissanne ilmenee jotain poikkeavaa, esimerkiksi
• vatsan voimakasta kipua, turvotusta tai pahoinvointia
• haavassa on verenvuotoa, voimakasta kuumotusta, turvotusta tai punoitusta
• teille tulee kuumetta

ottakaa yhteyttä ensisijaisesti
• toimenpidepäivän illan ja yön aikana keskussairaalan päivystyspoliklinikalle p. (016) 328 2100
• arkisin klo 8-15 naistentautien poliklinikalle p. (016) 282 500
• tai omaan terveyskeskukseenne

Sairausloman pituus on 2-3 päivää toimenpidepäivä mukaan lukien.

 

ELampela 2013