Murtumat / Potilasohje

Liikkennetapaturmat, putoamiset, kaatumiset, pahoinpitelyt sekä työ- ja vapaa-ajan tapaturmat voivat aiheuttaa käden ja jalan murtumia, selkärangan, lantion alueen ja selkäytimen vammoja sekä hartiaseudun vammoja. Murtumia voi olla monessa osaa kehoa ja ne ovat keskenään erilaisia. Näitä vammoja hoidetaan osasto 4B:llä yksilöllisesti.

Ohessa yleisiä käytäntöjä:

Tavallisimpia jalkojen alueen murtumia ovat nilkan, säären, polven, reiden ja lonkan alueen murtumat. Nilkan alueen murtumissa riittää joskus kipsihoito, mutta monesti leikkaus on paikallaan.

Ennen murtuneen jalan leikkausta jalkaa tuetaan kipsillä tai lastalla ja raaja asetellaan mahdollisimman hyvään kohoasentoon tyynyjen avulla. Hoitajat seuraavat varpaiden väriä, lämpöä ja tuntoa. Jos tunnet pistelyä, tikuttelua, puristavaa tai outoa tuntemusta jalassa tai erittäin voimakasta tai sähköiskumaista kipua, ota yhteyttä hoitajiin.

Kylmäpaketti auttaa monesti turvotuksen ehkäisyssä sekä ennen leikkausta että sen jälkeen. Jalan murtumaleikkauksen jälkeen Sinut avustetaan mahdollisimman nopeasti ylös vuoteesta ja tekemään kävelyharjoitteita. Leikkauksesta riippuen saat astua jalalla normaalisti tai Sinulle tulee rajoituksia jalan varaamisessa maahan.

Apuna ensimmäisinä viikkoina on yleensä kyynärsauvat ja fysioterapeutti ohjaa sinulle oikeat ja lihaksia vahvistavat liikkeet sekä rajoitukset.

Haavaa saa yleensä suihkuttaa normaalisti kun leikkauksesta on kulunut 24 tuntia.

Nilkan murtumakorjausten jälkeen on yleensä lisänä kipsihoito.

Jatkokontrollit järjestetään kirurgian poliklinikalla ja sairasloma kestää viikoista kuukausiin.

Käden alueen murtumista yleisimmin hoidetaan rannemurtumia ja olkavarren murtumia. Rannemurtumissa riittää usein kipsihoito ja olkavarren murtumissa rannekaulasidos.

Raaja tuetaan mahdollisimman hyvään kohoasentoon tyynyjen avulla ja sormien väriä, lämpöä ja tuntoa seurataan. Kylmähoito ja hyvä kivunhoito helpottavat oloa.

Fysioterapeutti ohjaa Sinulle oikeat kättä vahvistavat harjoitteet ja mahdolliset rajoitukset. Leikkaushoidon jälkeen kontrollit tapahtuvat joko kirurgian poliklinikalla tai oman kunnan terveyskeskuksessa. Sairasloman kesto on useita viikkoja.

Ulkoinen fixaattori
Avattava kipsi

Osasto 4B 11/2013