Haavanhoito-ohje Toimenpidepoliklinikan ohje (Potilasohje)

Tulostettava ohje: pdfHaavanhoito-ohje (Toimenpidepoliklinikka)

 

Mikäli haavalla on päällimmäisenä painosidos/idealside, poistakaa se _____________________ kuluttua leikkauksesta.
Haavalla olevan sidoksen/haavataitoksen voitte poistaa __________ vrk:n kuluttua leikkauksesta. Mikäli haavalle on laitettu haavateippi, se voi olla _________________________________

Jos sidos/haavataitos kostuu läpi, sidoksia ei avata ensimmäisen vuorokauden aikana, vaan lisätään puhtaita taitoksia entisten päälle. Jos verenvuoto on runsasta, ottakaa yhteyttä LKS:n päivystyspkl:lle tai omaan terveyskeskukseen. Mikäli leikkauspäivänä joudutaan vaihtamaan sidoksia, toimitaan steriilisti. Välttäkää haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi.

Pitäkää leikkausalue kastelematta ______vrk:tta / ___________________________________
Kun leikkausalueen saa kastella, poistakaa haavasidos ja suihkuttakaa leikkausalue lämpimällä vedellä ja kuivatkaa painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Yleensä haava voi olla ilman sidostakin, tarvittaessa haava voidaan suojata kevyesti hankauksen estämiseksi.

Ompeleet

1) Ompeleiden poisto ____/____ 20___ terveyskeskuksessa / työterveysasemalla. Varatkaa aika ompeleiden poistoon etukäteen.Haavan saa kastella ompeleiden poistopäivänä, mutta saunaan saa mennä vasta vuorokauden kuluttu ompeleiden poistosta.
2) Ompeleet ovat sulavat, ei tarvitse poistaa. Saunaan saa mennä viikon kuluttua sulavien ompeleiden laittamisesta.

Liikunta

Voitte liikkua normaalisti kivun sallimissa rajoissa tai annettujen ohjeiden mukaisesti, välttäen haava-alueen voimakasta venytystä, hiertymistä ja rasitusta ompeleiden poistoon saakka.

Kipu

Leikkauksen jälkeen haava-alueella voi olla kipua, turvotusta ja mustelmaa. Kipua hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Jos leikkaus on tehty jalan / käden alueelle, pitäkää raajaa hetkittäin kohoasennossa kivun ja turvotuksen lievittämiseksi.

Kudosnäyte

Mahdollisesta kudosnäytteestä tulee kirjallinen vastaus kotiin n.3 vk:n kuluttua, ellei toisin sovita.

Jatkohoito

Jos teillä on ensimmäisen vuorokauden aikana ongelmia haavan/kivun hoidossa, ottakaa yhteyttä Lapin keskussairaalan Päivystyspoliklinikalle puh.016-3224800 tai oman paikkakunnan terveyskeskukseen. Myöhemmin esiintyvissä ongelmissa ottakaa yhteyttä terveyskeskukseen. Esim. jos ilmenee haavan tulehdusoireita (punoitus, kuumotus, turvotus, sykkivä kipu, märkävuoto, kuume). Ottakaa mukaanne terveyskeskukseen leikkaushaavainfektion seuranta- ja ilmoituslomake.        

1.3.2021  TMP- Infektioiden torjuntayksikkö