Palkittu vuoden 2020 syöpäsairaanhoitaja pestissä kirurgisella osastolla

Julkaistu 10.2.2021 klo 9.35

 

Raisa Similä - toinen Vuoden 2020 palkituista syöpäsairaanhoitajista.

 

Sairaanhoitaja Raisa Similä on työskennellyt viime elokuusta lähtien keskussairaalan kirurgisella osastolla, mutta vakituinen työpaikka on Ivalon terveyskeskuksen vastaanotossa.  Syöpäsäätiö palkitsi Raisa Similän ja hänen työkaverinsa Maria Pehkosen vuoden 2020 syöpäsairaanhoitajina.

Tunnustuspalkinnon perusteluissa Similää ja Pehkosta kiitetään moniosaajiksi, jotka hoitavat terveyskeskuksen normaalin sairaanhoitajan työn lisäksi myös syöpäpotilaita.  Laaja-alainen hoitotyö edellyttää itsenäistä työotetta ja hyvää paineensietokykyä.

 

Raisa Similä kertoo, että Ivalon terveyskeskuksen vastaanotolla työskentelee viisi sairaanhoitajaa, joista kolme toimii myös syöpäsairaanhoitajana. Hän haluaa erityisesti kiittää omaa työnantajaansa Inarin kuntaa ja terveyskeskusta, jotta on saanut ​työpaikkakohtaista koulutusta syöpäsairaanhoitajaksi.  Suuren tuen on antanut myös keskussairaalan syöpätautien poliklinikan henkilökunta, johon hoitajat ovat lähes päivittäin yhteydessä. ​Lapin keskussairaalan poliklinikalla laaditaan potilaan hoitosuunnitelmat ja toteutetaan kontrollikäynnit.

​Inarin kunnan terveyskeskus on ainoa Lapin alueen terveyskeskus, jossa annetaan sytostaattihoitoja. ​ Raisa Similä kertoo, että paikallisuus antaa etuja sekä potilaille että hoitajille.  Tunnemme potilaat ja heidän perheensä ja kuljemme heidän rinnallaan useitakin vuosia.   Potilaisiin muodostuu usein hyvin läheinen hoitosuhde, kun ollaan vaikeiden asioiden äärellä.  ​Raisa Similä on opiskellut Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Pohjoissaamen kielen -ja kulttuurin linjalla. Molemmat palkitut syöpäsairaanhoitajat haluavatkin tuoda esiin saamen kielen merkitystä asiointikielenä.

Rovaniemelle Raisa Similän toi vuoden opintovapaa terveyskeskustyöstä ja teinitytön harrastustoiminta.  Parhaillaan hän opiskelee Lapin ammattikorkeakoulussa hyvinvointiosaamisen johtamisen linjalla. Raisa Similän mielestä työ kirurgian osastolla on ollut mielenkiintoista. Tällainen kokemus ja yhteistyö perusterveyhdenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken on erinomaisen antoisaa.   Hän toivoo, että etenkin terveyskeskuksessa saamansa sosiaalipuolen kokemukset olisivat avuksi myös osastotyössä.

Operatiivisen hoidon ylihoitaja Kristiina Larikka on ilahtunut, että Raisa Similän kaltainen hoitotyön moniosaaja on saatu työskentelemään keskussairaalaan. Raisa Similän kokemuksen mukaan hoitajan työhön on tuonut rikkautta uuden opettelu sytostaattihoitojen toteuttamisen myötä.  Yhteistyötä on rakennettu benchmark -oppimisena ja onkologian poliklinikka onkin tullut tutuksi jo Ivalosta päin työskennellessä. Potilaan kohtaamiseen on tullut lisää kokemusta sytostaattihoitajana työskennellessä. Raisa toimii erinomaisena esimerkkinä siinä, miten omaa osaamistaan voi laajentaa työuran aikana hoitotyössä.