Maahantulon edellytykset ja maahantulijoiden koronatestit Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Julkaistu 14.7.2021 klo 15.38

 

Uusi tartuntatautilaki tuli voimaan maanantaina 12.7.2021, valtioneuvosto on päättänyt jatkaa sisärajavalvontaa 25.7.2021 asti, jonka jälkeen se päättyy. Suomeen saavuttaessa rajaviranomaiset arvioivat ensin valtioneuvoston päätösten mukaiset maahantulon edellytykset ja mikäli ne täyttyvät, toimitaan tartuntatautilain koronaturvallisuuteen liittyvien määräysten ja Lapin sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaan.

Rajanylityspaikoilla rajaviranomaiset tekevät rajatarkastuksia ja terveysviranomaiset terveystarkastuksia. Rajanylityspaikoilla, joilla ei tehdä terveystarkastuksia, rajaviranomaiset vastaavat rajanylittäjien koronanäytteenottoon ohjaamisesta tarvittaessa. Rajatarkastukset ovat kaikille pakollisia.

Vastuu todistuksista ja lain velvoittamaan testiin hakeutumisesta on ensisijaisesti maahantulijalla.
 

Maahantulon edellytykset sisärajaliikenteessä, eli kuka voi tulla maahan


Sisärajavalvonnan jatkuessa 12.–25.7. maahantulo Suomeen Ruotsista ja Norjasta on sallittu henkilölle, jolla on:

 • Todistus vähintään 14 vuorokautta ennen Suomeen saapumista saadusta hyväksyttävästä Covid-19-rokotussarjasta tai
 • Lääkärintodistus viimeisen kuuden kuukauden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista.

Negatiivinen testitodistus tai todistus ensimmäisestä rokoteannoksesta ei oikeuta minkään ulkomaan kansalaisen maahantuloon.

Maahantulonedellytykset täyttyvät myös, kun maahantulon syynä on:

 • Paluu Suomeen tai paluu muihin EU- ja Schengen-maihin Suomen kautta tai
 • työmatka ja muut välttämättömät syyt esim. perheasiat ja liikenne Suomen ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä.

Tarkemmin maahantulonedellytyksistä kerrotaan osoitteessa: https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona

Suomen kansalainen saa aina tulla maahan rajanylityspaikkojen aukioloaikojen mukaisesti. Häntäkin koskevat tartuntatautilain vaatimukset todistuksista tai testeistä.

Jonojen välttämiseksi kaikkien matkustajien tulee ennen rajanylityspaikalle saapumista

 • Varata tarvittavat matkustusasiakirjat ja todistukset valmiiksi esille,
 • täyttää terveystarkastuksessa tarvittavat tiedot Lapin sairaanhoitopiirin (LSHP) sähköiseen järjestelmään (www.Laplandentry.fi) ja
 • ladata matkapuhelimeen EU:n digitaalinen koronatodistus (saatavilla Omakannassa). Todistuksen paperinen versio on hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan.

Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat ovat avoinna henkilöliikenteelle klo 9.00–21.00 ja Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla Karesuvannon, Kolarin, Muonion, Pellon ja Ylitornion rajanylityspaikat klo 7.00–21.00.

 

Maahantuloedellytykset täyttävien maahantulijoiden koronatestauskäytäntö 12.7. alkaen


Vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneellä ulkomaalaisella, joka ei asu vakinaisesti Suomessa, on oltava mukanaan luotettava todistus jostain seuraavista:

1. Vähintään 14 vrk ennen Suomeen saapumista saadusta täydestä koronavirusrokotussarjasta

2. 6 kk sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista

3. Enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisesta koronatestistä tai vähintään 2 viikkoa ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta

Jos henkilöllä on kohdissa 1 tai 2 mainittu todistus, hänen ei tarvitse osallistua koronatestiin rajalla tai sen jälkeen. Jos henkilöllä on vain kohdassa 3 mainittu todistus, rajatestiä ei tehdä, mutta henkilön on hakeuduttava testiin 3–5 vuorokauden päässä maahantulosta. Siihen saakka maahantulijan tulee välttää turhia kontakteja ja pysytellä kotona tai majapaikassa. Testiin hakeudutaan oleskelupaikkakunnalla ja hakeutumisesta vastaa lain mukaan maahantulija itse.

Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei ole esittää mitään yllä mainituista todistuksista, tulee hänen käydä testissä joko a) rajalla, jos kunta on järjestänyt testauksen sinne tai b) välittömästi ja kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluessa muualla. Lisäksi henkilön tulee käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluessa maahantulosta. Nämä testit ovat maahantulijalle maksuttomia.

Koronatestiin osallistuminen on maahantulijalle pakollista tartuntatautilain nojalla. Täysi-ikäinen, joka laiminlyö velvollisuuden osallistua covid-19-testiin, voidaan tuomita sakkoihin.

Seuraavien maahantulijoiden ei tarvitse esittää todistusta tai osallistua koronatestiin

 • Maahantulija on syntynyt vuonna 2005 tai sen jälkeen. 
 • Maahantulija työskentelee tavaraliikenteen kuljetus- tai logistiikkahenkilöstössä ja suorittaa työtehtävää. 
 • Maahantulija on saamelainen ja ylittää rajan saamelaisen elinkeinon tai kulttuurin harjoittamisen vuoksi saamelaisten kotiseutualueella.
 • Maahantulija matkustaa lentoliikenteessä eikä poistu lentoasemalta
 • Maahantulija, jonka maahantulon peruste on äkillisen terveyttä tai turvallisuutta uhkaavan yhteiskunnan infrastruktuuriin kohdistuvan vaaran torjunta
 • Henkilökohtaista koskemattomuutta nauttivat ulkovaltojen edustustojen tai kansainvälisten valtioiden välisten järjestöjen jäsenet, heidän perheenjäsenensä ja muualle kuin Suomeen akkreditoitujen diplomaatti- tai virkapassin haltijat heidän kulkiessaan Suomen kautta virkapaikalleen tai kotimaahansa

Seuraavan ryhmän kohdalla ohjeistus tarkentuu lähiaikoina: henkilöt, joka saapuvat Suomeen Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnista.

Viranomaiset suosittelevat kansalaisia noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle ja välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Linkki:  www.laplandentry.fi
 

Lisätietoja antavat:

Jukka Mattila
Johtajaylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
050 572 6277
jukka.mattila@lshp.fi

Lapin rajavartiosto
Mediapuhelin: 0295 412 533 (arkisin klo 08.00-16.00)

Rajavartiolaitos
Mediapuhelin: 050 456 2862 (arkisin klo 08.00-16.00)

Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvontapuhelin:
0295 420 100 (arkisin klo 08.00-16.00)

viestinta@raja.fi