Maahantulon edellytykset ja maahantulijoiden terveystarkastuksen koronatestit Lapin sairaanhoitopiirin alueella

Julkaistu 18.6.2021 klo 13.55

 

Lapin rajavartiosto ja Lapin sairaanhoitopiiri haluavat opastaa kansalaisia rajanylittämiseen ja terveysturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Suomeen saavuttaessa on tärkeää erottaa toisistaan valtioneuvoston päätösten mukaiset maahantulon edellytykset eli Rajavartiolaitoksen tekemät rajatarkastukset ja ohjeistus sekä Lapin aluehallintoviraston ja Lapin sairaanhoitopiirin terveysturvallisuuteen liittyvät määräykset ja ohjeet.  

Rajanylityspaikoilla rajaviranomaiset tekevät rajatarkastuksia ja terveysviranomaiset terveystarkastuksia. Rajanylityspaikoilla, joilla ei tehdä terveystarkastuksia, rajaviranomaiset vastaavat rajanylittäjien terveystarkastuksiin ohjaamisesta tarvittaessa. Rajatarkastukset ovat kaikille pakollisia.
 

Maahantulon edellytykset

Uusimman valtioneuvoston päätöksen mukaan 21.6.2021 alkaen maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista (mm. Ruotsista ja Norjasta) sekä Andorrasta, Bulgariasta, Irlannista, Kroatiasta ja Kyprokselta on sallittu henkilölle, jolla on

 • todistus vähintään 14 vuorokautta ennen Suomeen saapumista saadusta hyväksyttävästä Covid-19-rokotussarjasta,
 • lääkärintodistus viimeisen kuuden kuukauden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista.
 • lääkärintodistus yli 6kk sitten sairastetusta covid-19-taudista ja sen lisäksi vähintään 7 vuorokautta ennen Suomeen saapumista saadusta vähintään yhdestä hyväksyttävästä koronarokoteannoksesta, tai


Negatiivinen testitodistus ei oikeuta minkään ulkomaan kansalaisen maahantuloon.

Aiemmat maahantulon edellytykset rajan ylittämiselle ovat edelleen

 • paluu Suomeen tai paluu muihin EU- ja Schengen-maihin Suomen kautta sekä
 • työmatka ja muut välttämättömät syyt esim. perheasiat ja liikenne Suomen ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä. Työmatkaliikenne maarajoilla helpottuu, koska työn ei tarvitse enää olla yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työ.


Perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, ja samoin jokaisella on oikeus lähteä Suomesta.

Kansalaisia pyydetään tarkastamaan kulloinkin voimassa olevat Suomen maahantulon edellytykset ja ohjeet Rajavartiolaitoksen internet-sivuilta https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona.
Suomesta toiseen maahan matkustettaessa tulee huomioida myös kohdemaan voimassa olevat maahanpääsyn edellytykset ja terveysturvallisuuteen liittyvät määräykset.

 

Maahantulijoiden terveystarkastuksen koronatestit

Covid19 -terveystarkastuksen koronatestiin osallistuminen on pakollista Tartuntatautilain ja Lapin aluehallintoviraston määräyksestä maahantulijoille, jotka ovat 14 vuorokauden sisällä ennen maahantuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 / 100 000 henkilöä / 14 vrk.

Ilmaantuvuus Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä on tällä hetkellä suurempi kuin 25. Tartuntatautilain mukaisesta pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytyminen on Rikoslain mukaan rangaistava terveydensuojelurikkomus. 

Maahantulijan tulee antaa esitiedot Covid-19 -tiedoistaan viimeistään maahan saavuttaessa. Esitiedot voi myös antaa jo ennen maahan saapumista, mikä nopeuttaa asiointia rajalla. Maahantulopisteellä rajaviranomaiset tarkistavat, että maahantulija on antanut pyydetyt esitiedot. Tiedot välittyvät maahantulopisteestä vastaavalle terveysviranomaiselle.
 

Seuraaville maahantulijoille on pakollinen terveystarkastuksen koronatesti

 • Maahantulijan tulee osallistua pakolliseen terveystarkastuksen koronatestiin rajanylityspaikalla tai lähimmällä testauspaikalla, mikäli hänellä ei ole osoittaa covid-19 -tautiin tai -rokotuksiin liittyviä todistuksia.
 • Maahantulijalle suositellaan lisäksi koronatestiä 72 tuntia maahantulon jälkeen. Siihen saakka maahantulijan tulee välttää turhia kontakteja ja pysytellä kotona tai majapaikassa. Testiin hakeudutaan oleskelupaikkakunnalla.
   

Seuraavien maahantulijoiden ei tarvitse osallistua pakolliseen terveystarkastuksen koronatestiin

 • Maahantulija on syntynyt vuonna 2005 tai sen jälkeen.  
 • Maahantulija työskentelee tavaraliikenteen kuljetus- tai logistiikkahenkilöstössä ja suorittaa työtehtävää.  
 • Maahantulijalla on esittää luotettava todistus täydestä rokotussarjasta (kahta erilaista koronarokotevalmistetta saaneet rinnastetaan matkustajaan, jolla on täysi rokotussarja) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.  
 • Maahantulijalla on esittää luotettava todistus yli kuusi kuukautta sitten covid-19 -infektiosta ja hän on saanut yhden koronarokotteen yli 14 vuorokautta sitten. 
 • Maahantulijalla on esittää luotettava todistus alle kuusi kuukautta ja vähintään 14 vuorokautta sitten todetusta covid-19 -infektiosta. 
 • Maahantulija on saamelainen ja ylittää rajan saamelaisen elinkeinon tai kulttuurin harjoittamisen vuoksi.  
 • Maahantulija kuuluu erityisryhmään, jolla on paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa sovitun menettelyn mukainen todistus (henkilöt, jotka käyvät säännöllisesti töissä voimassa olevien rajoitusten mukaisesti Suomen ja Ruotsin tai Suomen ja Norjan välillä ja heillä on todistus alle 7 vuorokautta vanhasta negatiivisesta koronatestistä). 
   

Seuraavien maahantulijoiden ei tarvitse osallistua pakolliseen terveystarkastuksen koronatestiin rajalla.  Maahantulijoille kuitenkin suositellaan koronatestiä aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen.

 • Maahantulijalla on esittää negatiivinen testitulos enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä.  
 • Maahantulija on saanut yhden koronarokotteen vähintään 14 vuorokautta sitten. 


Kolmen päivän aikana eli 72-tunnin testiin saakka maahantulijan tulee välttää turhia kontakteja, pysytellä kotona tai majapaikassa. Testiin hakeudutaan oleskelupaikkakunnalla. 
 

Vaikka rajaliikenne alkaa normalisoitumaan, viranomaiset suosittelevat kansalaisia noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle ja välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.
 

Linkki:  www.laplandentry.fi-sivustolle

Lisätietoja antavat

Markku Broas
Infektioylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 347 2387
Lapin rajavartiosto /mediapuhelin
p. 0295 412 533
Rajavartiolaitos / mediapuhelin
p. 050 456 2862 (arkisin klo 08.00-16.00)
viestinta@raja.fi