Löytöretki lastensairaalaan

Julkaistu 19.8.2020 klo 11.18


Tuija Hiltusen kirja Lapin lasten sairaala kertoo lastensairaalan ainutlaatuisen tarinan yli 40 toimintavuoden ajalta. Se keskittyy lastensairaalan monipuoliseen ja laajaan toimintaa sekä aikalaisten muisteluksiin.

- Olen ollut kiinnostunut sairaanhoidon historiasta ja eläkkeelle jäätyäni oli aikaa paneutua lastensairaalan historiaan ja tapahtumiin. Ajattelin ensin koota tietoa sairaanhoidon näkökulmasta, mutta lastensairaalan yhteisöllinen toiminta ohjasi tiedonhaun laajemmaksi kokonaisuudeksi. Aineistoa kertyi paljon, sen kokoamiseen ja kirjan työstämiseen vierähti reilut neljä vuotta.

Jo sairaalassa työskennellessään ja nyt kirjaa kirjoittaessaan Tuija Hiltunen haluaa erityisesti muistaa ja kiittää silloisia päättäjiä ja yhteisöjä.

- Sairaalan saamiseksi Lappiin tarvittiin yksituumaisuutta, viisaita kuntapäättäjiä ja SPR:n aktiiviuutta. Sairaalahankkeen vahvoina puolestapuhujina toimivat arkkiatri Arvo Ylppö ja maaherra Uuno Hannula, ylilääkäri Väänänen sekä Lapin Lasten Ystävät ry. Haastavissa olosuhteissa nämä tahot kantoivat huolta lasten terveydestä, näkivät kauaksi ja toimivat viisaasti. Yhteistyö lastensairaalan ja Helsingin Lastenklinikan kanssa oli tiivistä.

Tuija Hiltunen ja Lapin lasten sairaala kirja

Vuosien varrella lastensairaalasta kehittyi tasokas ja moderni lastensairaala, jonka toimintaa laajennettiin ja kehitettiin.

- Jo 1950-lopulla lastensairaalan hoitotason katsottiin vastaavan keskussairaalan hoitotasoa ja vuonna 1962 sairaala sai oikeudet toimia lääkäreiden erikoistumissairaalana lastentautien alalla.

Kirjassa kuuluu tarkkojen toimintakuvausten lomassa myös sairaalan yhteisöllisyyttä kunnioittaen työntekijöiden ja aikalaisten ääni.

- Haastattelin kirjaa varten noin 150 työntekijää ja muistelusten avulla lukija saa kuvauksia sairaalan tapahtumista ja toiminnasta. Vaikka toiminta koki monenlaisia muutoksia, toiminnan ydin pysyi kirkkaana. Lasten terveyden eteen tehtiin töitä ylilääkäristä talonmieheen ja lastenhoitajasta talouspäällikköön. Sairaala muodosti tiiviin ja ainutlaatuisen työyhteisön, joka oli monille enemmän kuin työpaikka.

Tuija Hiltunen on toiminut sairaanhoitajana lastensairaalan kirurgisella osastolla ja poliklinikalla, sittemmin keskussairaalan lastenyksikössä ja sairaanhoidon opetustehtävissä.

Tervetuloa julkistamistilaisuuteen pe 21.8. klo 13.00

Lapin lasten sairaala -kirjan julkistamistilaisuus pidetään perjantaina 21.8. klo 13.00 Rauhanyhdistyksen toimitalolla, jonka isossa salissa osallistujien turvaetäisyydet voidaan huomioida (osoite: Sahanperäntie 19).
Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.