Lapissa suunnitellaan yhteisvoimin koronan kurissa pitämistä

Julkaistu 14.5.2020 klo 10.54


Lapin sairaanhoitopiiri suunnittelee yhdessä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja maakunnan toimijoiden kanssa kampanjaa, jolla pyritään pitämään korona kurissa Lapissa myös rajoitusten osittaisen purkamisen jälkeen. 

Kampanjalla muistutetaan jokaista lappilaista ja toimijaa vastuullisesta käyttäytymisestä ja toiminnasta, jotta koronatartunnat saadaan minimoitua ja viruksen leviäminen estettyä.  Näin paluu uuteen arkeen saadaan onnistumaan yhdessä ja Lappi pitämään mahdollisimman toimintakykyisenä.

Lapin koronatilanne on tällä hetkellä kohtalaisen rauhallinen, mutta kesäkuussa rajoitusten purkamisen jälkeen tilanne voi muuttua. Lapissakin on näyttöjä siitä miten varomaton käytös lisää ja levittää koronavirusta nopeasti. Tämän vuoksi välinpitämättömien irtiottojen aika ei ole nyt. Kampanjan avulla halutaan muistuttaa jokaista toimimaan vastuullisesti, suojaamaan itsensä ja huomioimaan myös muiden ihmisten turvallisuus. Edelleenkin on tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitää turvavälit. 

Jo aloitetuilla matalan kynnyksen koronatestauksilla saadaan tartunnat tietoon varhaisessa vaiheessa, tartuntaketjut jäljitettyä ja viruksen leviäminen estettyä mahdollisimman nopeasti. 

Lapin yhteinen etu on, että yhteiskuntaa voidaan avata ja toimintaa palauttaa myös koronakriisin aikana. Kampanjan avulla kerrotaan miten sujuvaan arkeen palaaminen on mahdollista myös korona-aikana, kun se tehdään hallitusti.

Kampanjalla viedään myös viestiä siitä, että Lapissa toimitaan yhteishengessä koronavastuullisesti maakunnan asukkaiden ja tänne tulevien matkailijoita parhaaksi. Kampanjan aikana suunnitellaan yhdessä toimijoiden kanssa muun muassa käytännönläheisiä ohjeistuksia ja toimintamalleja, jotta esimerkiksi yrittäjät, yhteisöt, järjestöt ja muut toimijat pystyisivät järjestämään toimintansa mahdollisimman koronaturvalliseksi.

Sairaanhoitopiirien lisäksi kampanjan suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu muiden muassa Lapin liitto, Saamelaiskäräjät, kuntia, Lapin kauppakamari ja yrittäjiä, matkailun ja markkinoinnin asiantuntijoita, järjestöjä sekä opiskelijoiden ja nuorten verkostoja. Kampanjahankkeelle haetaan myös EARK-rahoitusta.
 

Lisätietoja

Markku Broas
infektiotaudit, ylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 347 2397
Miia Palo
ylilääkäri, tulosaluejohtaja
perusterveydenhuollon tulosalue
Lapin sairaanhoitopiiri        
p. 040 653 2728