Lapin sairaanhoitopiirin terveyspalvelujen asiakasmaksuissa muutoksia 1.7. alkaen

Julkaistu 22.6.2021 klo 8.46


Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulakiin tulee muutoksia, jotka tulevat voimaan pääosin 1.7.2021 alkaen. Vain maksukattoa koskevat muutokset tulevat voimaan 1.1.2022 alkaen, koska maksukatto on kalenterivuosisidonnainen.

Muutoksilla halutaan edistää mm. terveyden tasa-arvoa ja hoidon saatavuutta siten, että laajennetaan terveyspalvelujen maksuttomuutta sekä kohtuullistetaan maksuja. 

Lapin sairaanhoitopiirissä merkittävimpiä muutoksia asiakasmaksujen perimiseen on avosairaan hoidon, suun terveydenhuollon tutkimuksen ja hoidon sekä päiväkirurgian maksuttomuus kaikille alle 18-vuotiaille. 

Myöskään asiakasmaksua perumattomasta ajanvarauksesta ei peritä alle 18-vuotiailta. 

Lisäksi seksuaalisen väkivallan uhreja varten perustettujen tukikeskusten palvelut, päihteitä käyttäville raskaana oleville suunnattujen äitiyspoliklinikoiden antama tutkimus, hoito ja seuranta ovat maksuttomia.

Perusterveydenhuollossa sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön vastaanottokäynneistä ei peritä maksua edes 18 vuotta täyttäneeltä. Vastaanotot ovat maksuttomia kaikenikäisille riippumatta siitä, miten palvelu järjestetään (myös esim. etäpalvelut).

Lapin sairaanhoitopiirin tiedote on kokonaisuudessaan luettavissa linkistä:  Tiedote asiakasmaksulain muutoksesta 1.7.2021 alkaen

 

Lisätietoja:
 

Elisa Kusmin
talousjohtaja
p. 040 758 2762

Seija Voutilainen
laskentapäällikkö
p. 040 579 0776