Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on 11.6. päivittänyt koronan torjuntaohjeita.

Julkaistu 11.6.2021 klo 13.44

 

Lapin sairaanhoitopiirin Covid-19 tilanne on pysynyt rauhallisena viimeiset kaksi kuukautta. Yksittäiset tartunnat ovat kaikki tulleet sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Valtakunnallinen tilanne on kehittynyt myös rauhallisempaan suuntaan, kiihtymis- tai leviämisvaiheessa on vain viisi sairaanhoitopiiriä.  Koronaepidemian valtakunnallinen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 27,7/100 000 asukasta.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntariskit liittyvät erityisesti henkilöihin, jotka ovat vierailleet kiihtymis- tai leviämisalueilla tai saapuvat sairaanhoitopiirin alueelle kiihtymis- tai leviämisalueilta. Näille henkilöille suositellaan, että he saapuessaan sairaanhoitopiirin alueelle välttävät tilaisuuksia, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Näin voidaan estää mahdolliset joukkoaltistumiset. Testeissä käynti on edelleen tärkeää lievissäkin oireissa. Kiihtymis- ja leviämisalueilta saapuvat voivat poissulkea mahdollista tartuntaa tulo- ja kolmannen päivän testillä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailtaessa suositellaan vierailijan ja potilaan/asiakkaan käyttävän kirurgista suu-nenäsuojusta mikäli turvaväliä ei voida pitää. Muutoin voidaan vierailla normaalin tapaan ja esim. yhteiset kahvi- tms. tapahtumat ovat mahdollisia, kun huolehditaan turvaväleistä.

Etätyösuositukselle ei ole enää epidemiologisia perusteita Lapin sairaanhoitopiirin sisällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on informoinut uusista maahantulijoiden testausohjeistuksista. Lapin aluehallintovirasto arvioi tarpeen määräystensä päivittämiseksi ensi viikolla, siihen asti toimitaan nykyisten mukaan.

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi-sivuilta.

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri      
p.  050 572 6277   
Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387