LSHP:n henkilöstön kausi-influenssarokotukset alkavat maanantaina 9.11.

Julkaistu 26.10.2020 klo 12.21

 

Lapin sairaanhoitopiirissä aletaan henkilökuntaa rokottaa kausi-influenssaa vastaan 9.marraskuuta alkaen, rokotuskampanja kestää noin kuukauden. Henkilökunnan kausi-influenssarokotuksella suojataan sekä potilaita että työntekijöitä ja täten lisätään potilasturvallisuutta.  

Influenssaan sairastuu vuosittain 10 –15 % väestöstä. Influenssa on suurelta osin ehkäistävissä rokotuksin. Riskiryhmiin kuuluville ja yli 65-vuotiaille tauti voi olla vakava ja lisää huomattavasti sairaalahoidon tarvetta.  

Pahimpana influenssakautena Lapin keskussairaalassa on ollut enimmillään noin 250 influenssan aiheuttamaa vuodehoitojaksoa. 

Infektiotautien ylilääkäri Markku Broaksen mukaan korona-aikana influenssarokotteen ottaminen korostuu, koska rokottamisella saadaan influenssat ja sitä myöten myös terveydenhuollon kuormittuvuus vähenemään. 

Edellisellä kausi-influenssakaudella 2019–2020 influenssarokotteen otti sairaanhoitopiirin lääkäreistä 94%, hoitohenkilökunnasta 83 % ja muusta henkilökunnasta 74 %.
Influenssakaudella 2020–2021 rokotuskattavuustavoite kaikkien ryhmien osalta on 95 %.

Olen ottanut influenssarokotteeen

Potilaiden rokottaminen

Lapin keskussairaalassa huolehditaan potilasturvallisuudesta antamalla influenssakaudella influenssarokotus myös kaikille riskiryhmiin kuuluville potilaille sekä vuodeosastoilla että poliklinikoilla.

Markku Broaksen mukaan on tärkeää, että kaikki osastohoidossa olevat riskiryhmiin kuuluvat potilaat rokotetaan ennen kotiuttamista tai jatkohoitoon siirtymistä, sillä näin vältetään lisäsairastumisia.

Ilmaiseen rokotteeseen oikeutetut ryhmät ovat
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
- Raskaana olevat naiset
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet
- Kaikki 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
- Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
- Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja myös henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa.