Influenssakausi voi äityä ärhäkkääksi - influenssarokotus antaa suojan

Julkaistu 21.10.2021 klo 9.22


Lapin kunnissa valmistaudutaan parhaillaan väestön rokottamiseen kausi-influenssaa vastaan.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että tulevasta influenssakaudesta voi tulla tavanomaista ärhäkkäämpi. 

- ”Viimeinen influenssakausi jäi koronarajoitusten vuoksi vähäiseksi, kun ihmiset noudattivat annettuja turvallisuusohjeita ja välttivät kanssakäymistä.  Nyt on useita eri viruksia yhtä aikaa jo liikkeellä.  Esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa RS-virustapauksia on todettu jo parin viimeisen viikon sisällä RS-virustapauksia enemmän kuin muutama vuosi sitten huippuaikoina.  Tämä voi antaa viitteitä myös meidän tulevasta influenssakauden ärhäkkyydestä.”

Riskiryhmiin kuuluville ja yli 65-vuotiaille influenssa voi olla vakava ja lisää huomattavasti sairaalahoidon tarvetta.
 

Nyt myös influenssarokote koronarokotteen lisäksi

Kausi-influenssan ehkäisyssä tärkeätä on, että mahdollisimman moni ottaa rokotteen, sillä rokotteenottaja suojaa influenssalta itsensä, mutta myös läheisensä.

Koronarokote ei suojaa kausi-influenssalta, sillä kyseessä on eri virukset.  Influenssarokotteen voi ottaa yhtä aikaa koronarokotteen yhteydessä. 
 

Influenssarokotuksilla potilasturvallinen sairaala

Lapin sairaanhoitopiirin henkilökuntaa aletaan rokottaa kausi-influenssaa vastaan maanantaista 25.lokakuusta alkaen.  Edellisvuosien tapaan tavoitteena on, että henkilökunnasta 95% ottaisi rokotteen.  Lapin sairaanhoitopiirin henkilökunnan influenssarokotekattavuus on ollut useampana vuonna maamme kärkijoukoissa.  Sairaanhoitopiiri seuraa henkilökunnan rokotetoteutumaa sähköisessä ePiikissä.

Lapin keskussairaalassa huolehditaan potilasturvallisuudesta antamalla sairaalahoidossa oleville potilaille kausi-influenssarokote ennen kotiuttamista tai jatkohoitoon siirtymistä. Poliklinikoilla käyville riskiryhmien potilaille rokote annetaan poliklinikkakäyntien yhteydessä. Päivystyspoliklinikalla kausi-influenssarokotetta ei anneta.

Ilmaiseen rokotteeseen oikeutetut ryhmät ovat

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja myös henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa.


Lisätietoja

Markku Broas
infektioylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 347 2387