Ensihoito ylittää rajat

Julkaistu 22.9.2011 klo 12.00

 

Ensi vuoden alusta raja-alueiden asukkaille ja matkailijoille Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa on tarjolla entistä kattavampaa ensihoitoa. 1.1.2012 tulee voimaan sopimus, joka parantaa mahdollisuuksia käyttää ambulansseja ja lääkintähelikoptereita joustavasti yli valtakunnan rajojen.

Norjasta Helse Nord, Ruotsista Norrbottenin maakäräjät sekä Suomesta Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ja Oulun yliopistollinen sairaala allekirjoittivat torstaina 22.9.2011 Luulajassa sopimuksen rajayhteistyöstä ensihoidossa. Sopimuksen myötä rajat ylittävä ensihoitotoiminta virallistuu ja hätäkeskukset voivat välittää avunpyynnöt valtakunnasta toiseen sovittuja menettelytapoja noudattaen.

- Lapin pohjoisosissa vakavasti loukkaantuneiden tai kriittisesti sairaiden ensihoito paranee merkittävästi, kun apuun saadaan ambulanssi tai helikopteriyksikkö Norjasta, iloitsee Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Eva Salomaa. - Finnmarkin helikopteriyksiköt Lakselvistä tai Kirkkoniemen alueelta lentävät Lapin pohjoisosiin huomattavasti nopeammin kuin Aslak Sodankylästä, Salomaa toteaa.

- Tornionjokilaaksossa ambulanssiyhteistyöllä on jo pitkät perinteet, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Kursu. - Suomessa ensihoidon järjestämisvastuu on siirtynyt kunnilta sairaanhoitopiireille 1.5.2011 terveydenhuoltolain voimaantulon myötä.

- Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri allekirjoitti sopimuksen, mutta Länsi-Pohjan osalta se tulee voimaan vuoden 2013 alusta, kertoo vs. sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Orajärvi. – Meillä ensihoito siirtyy kunnilta sairaanhoitopiirille siirtymäajan jälkeen 2013. Nykyiset Ylitornion kunnan ja Tornion kaupungin rajayhteistyösopimukset ovat voimassa ensi vuoden loppuun, Orajärvi jatkaa.

- Lapin, Norrbottenin ja Pohjois-Norjan sairaalaorganisaatiot ovat kokoontuneet säännöllisesti vuodesta 2008 alkaen, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela. - Nyt allekirjoitettu rajayhteistyösopimus on konkreettinen tulos tästä yhteistyöstä, Jokela toteaa.

- Suunnitelmissa on jatkaa rajayhteistyön kehittämistä muun muassa päivystyspalveluissa ja potilastietojen liikkuvuudessa valtakuntien välillä, kertoo hallintoylihoitaja Soili Vesterinen Lapin sairaanhoitopiiristä.

- Olen vakuuttunut, että nyt allekirjoitettu sopimus lisää turvallisuutta ja voi jopa pelastaa ihmishenkiä, sanoo Norrbottenin sosiaali- ja terveysjohtaja Gunnar Persson.

kalottiyhteistyötä 4.4.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rajat ylittävän ensihoidon sopimuksen valmistelu aloitettiin huhtikuussa Rovaniemellä pidetyissä neuvotteluissa.
 

Lisätietoja:

Lapin sairaanhoitopiiri:
sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela p. 040 5323 998
johtajaylilääkäri Eva Salomaa p. 040 554 1840
hallintoylihoitaja Soili Vesterinen p. 040 535 1671
www.lshp.fi

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri
vs. sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Orajärvi p. 040 5045 725
johtajaylilääkäri Juha Kursu 0400 393 822
www.lpshp.fi