Wuhan koronavirustapauksen tilannekatsaus Lapin keskussairaalassa torstaina 30.1.2020

Julkaistu 30.1.2020 klo 19.03

Tilanne klo 18.30

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että keskussairaalassa erityksessä olevan koronaviruspotilaan tila on edelleen hyvä, erityisiin hoitotoimenpiteisiin ei ole tarvetta.

Tänään on kartoitettu lisää virukselle altistuneita ja tämän hetkisen tiedon mukaan heitä on 24 henkilöä. Suurin osa heistä on ulkomaalaisia, joukossa on muutama suomalainen.  Altistuminen tarkoittaa sitä, että henkilö on ollut lähikontaktissa sairastuneen kanssa vähintään 15 minuuttia enintään kaksi vuorokautta ennen oireilun alkamista ja keston aikana. Kahdesta pitkäaikaisesti altistuneesta on otettu näytteet, joiden tulokset saadaan todennäköisesti perjantaina.

Altistuneista on osa tavoitettu ja heitä on haastateltu tämän hetkisen terveydentilan kartoittamiseksi.  Altistuneiden joukossa on yksittäisiä matkailijoita, joiden tarkka henkilöllisyys ei ole vielä tiedossa.  Kartoitustyö jatkuu edelleen.  Altistuneisiin ollaan yhteydessä päivittäin ja heidän tilaa seurataan 14 vuorokauden ajan.

Tällä hetkellä Lapin keskussairaalan tiloissa on muutama pitkäaikaisesti altistunut karanteenissa. Sairaalalla on valmius tarvittaessa vastaanottaa karanteeniin tai eristykseen lisää potilaita.

THL on ilmoittanut lähettävänsä epidemiologin ja kiinaa puhuvan tutkijaa avustamaan Lapin keskussairaalaa koronavirustilanteen hoitamisessa.

Lapin keskussairaalassa hoidetaan vuosittain vuodeosastoilla ulkomaalaisia 600–700 hoitopäivää.  Se tarkoittaa käytännössä, että sairaalassa on ulkomaalaisia hoidossa 1-2 päivittäin, painottuen matkailuseosonkiin. Ulkomaalaisten avohoitokäyntejä eli päivystyskäyntejä on noin 1300 vuodessa eli useita päivittäin.