Toiminnan Sanomat kertoo onnistumisesta ja elämänhallinnasta

Julkaistu 2.7.2018 klo 12.54

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen toiminnallisen hoidon yksikkö on julkaissut Toiminnan Sanomat-lehden.  8-sivuisessa lehdessä kerrotaan toiminnallisen hoidon työpajoista ja potilaiden kokemuksista.

Idea lehden tekemiseen lähti viime syksynä, kertoo lehden toimittanut, Balanssin kokemusasiantuntija ja psykiatrian klinikan kirjastotäti Paula Peltonen.

-  Klinikalla toimii viikoittain kirjastoryhmä ja jostakin löytyi käsiini vanha yhdessä tehty klinikan lehti, jossa teemana oli ympäristö.  Siinä sitten syntyi ajatus, että elvytettäisiin tällaistakin toimintaa. Kauan mietittiin lehden teema, kunnes yksi potilasta keksi lehdelle nimeksi Toiminnan Sanomat. Sen ympärille sitten sisältö alkoi muodostua.

Paula Peltonen on haastatellut työpajoissa työskenteleviä potilaita ja tietoa toiminnasta antoivat pajojen työnohjaajat. Julkaisua varten potilaiden nimet on muutettu. Lehdestä voi lukea koskettavia työhetkiä, muun muassa Villestä, joka on kutonut yli tuhat mattoa tai Askosta, joka valmistaa kehdon lapsenlapsensa nukelle.

Potilaille työpajoissa työskentely on tärkeää, mistä kertoo lehdestä poimittu kommentti: ”Pajalla työskentely tuo motivaatiota päivään eikä tule hulluja tai pahoja ajatuksia.”

Apulaisosastonhoitaja Ainomaija Rantaniemi kertoo, että työpajatyöskentely kuuluu potilaan hoitoon eikä suinkaan ole potilaille järjestettyä ajanvietettä.

- Työpajatyöskentely on osa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Pajoilla toimitaan yhdessä ohjaajan kanssa, suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia käsitöitä. Se lisää kaikin puolin potilaan kuntoutumista ja elämänhallintaa.  Käsillä työskentely antaa onnistumisen kokemusta, kehittää koordinointitaitoja ja lisää itsetuntemusta.

Tutustu lehteen: Toiminnan Sanomat

Toiminnan Sanomat_tekijöiden ryhmäkuva
Psykiatrian klinikalla järjestettiin potilaille ja henkilökunnalle lehden julkistamistilaisuus kakkukahveineen. Kuvassa apulaisosastonhoitaja Ainomaija Rantaniemi ja Paula Peltonen sekä lehden tekemiseen osallistuneet liikuntaterapeutti Maarit Lukkarila, työn- ja askartelunohjaajat Sirpa Pettersson ja Maarit Pätsi sekä kuntohoitaja Jouko Kunnari.
 
Mukana lehdenteossa ovat olleet myös ohjaaja Maarit Salonen monitoimipajasta ja ohjaaja Merja Ylijääskö käsityöpajasta.  Lehden taittoi painettavaksi mielenterveyshoitaja Raimo Mononen.


.