Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela: Sote-uudistus kaatui – vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän valmistelu toivottavasti käynnistyy

Julkaistu 8.3.2019 klo 13.25

 

Pääministeri Sipilän hallitus on eronnut ja jatkaa toimitusministeristönä. Hallituksen valmistelema sote- ja maakuntauudistus ei toteudu.

- Tämä lopputulos oli ennakoitavissa jo viime kesänä, kun perustuslakivaliokunta edellytti useita merkittäviä muutoksia mm. valinnanvapauteen ja sen aikatauluun, toteaa Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkuntien kokouksessa viime elokuussa keskusteltiin vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän perustamisesta sairaanhoitopiirin alueelle. Kokouksessa päädyttiin kuitenkin vielä odottamaan valtakunnallisia ratkaisuja.

- Uskon, että näitä keskusteluja jatketaan lähiviikkoina, Jokela arvio. Vapaaehtoisia sote-kuntayhtymiä on viime vuosina syntynyt useiden maakuntien alueelle. Pisimpään ovat toimineet Etelä-Karjalan Eksote ja Kainuun sote. Toiminnassa ovat myös mm. Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Pohjanmaan Soite, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä sekä Itä-Savon Sosteri. Sote-kuntayhtymät vastaavat sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista.

Meri-Lapin kunnat päättivät vuoden 2017 lopulla perustaa yhteisyrityksen Mehiläinen-ryhmittymän kanssa. Mm. suuri osa Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintaa siirtyi yhteisyritykselle viime kesänä. Tässä tilanteessa on Jokelan mielestä realistista keskustella sote-kuntayhtymästä nimenomaan LSHP:n alueelle. Muonion ja Enontekiön perusterveydenhuolto siirtyi sairaanhoitopiirin toiminnaksi syksyllä 2017. Ainakin Ranua ja Utsjoki ovat ilmaisseet kiinnostustaan vastaavanlaiseen ratkaisuun, mikäli sote-uudistus ei toteudu. 

Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela ennakoi, että valtakunnalliset ratkaisut lykkäytyvät tulevan eduskuntavaalikauden loppupuolelle.

- Valtakunnan tasolla toivottavasti viimein otetaan opiksi siinä, että näin laaja uudistus on toteutettava pienempinä osakokonaisuuksina parlamentaariseen valmisteluun pohjautuen. Lapin sairaanhoitopiirin alueelle uskoakseni muodostuu parin lähivuoden aikana vapaaehtoinen sote-kuntayhtymä kuten monella muullakin alueella Suomessa, sanoo Jokela.

Lisätiedot

Jari Jokela
Sairaanhoitopiirin johtaja
p. 040 532 3998