Puutarharyhmät lasten- ja nuorisopsykiatrialla

Julkaistu 27.8.2018 klo 13.56

 

Tänä vuonna meillä oli taas mahdollisuus ohjata lasten- ja nuorisopsykiatrian puutarharyhmiä, joiden tuotokset ovat nähtävillä keskussairaalan ja Vilkan ympäristössä. Aiemmin puutarhaterapeuttista toimintaa on ollut aikuispsykiatrialla muutaman vuoden ajan. puutarhakuva5

Lasten ja nuorten ryhmien toiminta pohjautuu puutarhan ja luonnon terapeuttiseen käyttöön. Ryhmissä suunnitellaan, luodaan ja tehdään yhdessä kasveja hoitaen. Toiminta on tavoitteellista toimintaa ja viikoittaista. Ikäjakauma ryhmissä oli 9-17 vuotta, osallistujat tyttöjä ja poikia

Tänä vuonna kasvatimme ja hoidimme erilaisia koristekasveja, kuten auringon- ja samettikukkia, erilaisia perennoja ja kylvimme krassin siemeniä.  Lisäksi asensimme ”ötökkähotelleja” houkuttelemaan pölyttäjiä. Puutarhaterapian tavoitteita on useita, päätavoitteena ryhmissä oli sosiaalisten vuorovaikutusten edistäminen ja tunnetaitojen sekä hyvinvoinnin vahvistaminen.

Puutarhaterapiaryhmien tuotokset ovat ilahduttaneet useita ohikulkijoita ryhmäläisten lisäksi ja olemme saaneet paljon positiivista palautetta.

Ryhmän toimintaa on mahdollistanut myös ”talon väki”. Kiitokset lasten- ja nuortenpsykiatrian henkilökunnalle, akuuttitiimille, joka kasteli viikonloppuisin istutukset, Rovaniemen Santa Claus Rotary clubille tavaralahjoituksista, tekniikan puutöille ötökkähotelleista ja kylteistä sekä puutarhurille työvälineiden lainaamisesta. Ruusukimppu aina niin avuliaalle ja ystävälliselle Reinolle tekniikkaan.

”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää”

                                                                             - vanha kiinalainen viisaus

Maria Kerola, sairaanhoitaja, puutarhaterapeutti
Teija Vesala, sairaanhoitaja
Leena Pöykkö, toimintaterapeutti
 

Puutarhakuvia6
puutarhakuvia3 puutarhakuvia2
puutarhakuvia4 puutarhakuvia1