Puolison erillismaksu poistuu synnytysosaston perhehuoneiden käytöstä

Julkaistu 4.2.2019 klo 12.56

 

- taustalla perheiden tukeminen ja yhdenvertaisuus

Lapin keskussairaalan synnytysosaston perhehuoneista ei peritä enää erillistä maksua synnyttäjän puolisolta. Lapin keskussairaalassa on saatu käyttöön aikaisempaa enemmän perhehuoneita.

Naistenklinikan ylilääkäri Katja Hämeenojan mukaan osastolla toiminnan perustana on perhekeskeisyys.

- Puolison läsnäolo antaa mahdollisuuden äidille ja vastasyntyneelle lisätä varhaista vuorovaikutusta. Puoliso pystyy osastolla auttamaan vauvan hoidossa ja opettelemaan sitä samanlaisen ohjauksen alla kuin synnyttäjäkin, joten kotona vauvan hoito sujuu alkuvaiheessa molemmilta helpommin.  Synnytys on osalle synnyttäjiä fyysisesti raskas kokemus, jolloin hän tarvitsee lepoa.  Tällöin puoliso pystyy vauvaa hoitamalla tukemaan synnyttäjän nopeampaa toipumista.

- Lapin sairaanhoitopiirin alueella erityisominaisuutena ovat pitkät synnytysmatkat.  Nuorille pariskunnille perhehuoneen maksu on voinut olla esteenä puolison jäämiselle sairaalaan.

- Haluaisimme tarjota kaikille tasapuolista mahdollisuutta tutustua uuteen perheenjäseneen heti elämän alkuvaiheessa välimatkasta riippumatta.  Ajatuksemme on, että pariskunnan taloudellinen tilanne ei saa ratkaista perhehuoneen käyttöä.

Puolisolle ei kuulu perhehuoneessa ollessa aterioita.  Vuonna 2018 perhehuoneen maksu oli yhteensä 71,70 euroa, josta synnyttäjän normaali hoitopäivämaksu 43,80 euroa ja puolison maksu 27,90 euroa vuorokaudelta.  Kuluvana vuonna synnyttäjän normaali hoitopäivämaksu on 45,50 euroa vuorokaudelta.