Matkailijalla todettu koronavirustartunta Lapin keskussairaalassa

Julkaistu 29.1.2020 klo 7.15

 

Tilanne 29.1.2020 klo 17.30


Matkailijalla on todettu Wuhan-koronavirustartunta Lapin keskussairaalassa. Hän on tällä hetkellä eristyksessä. Matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista. Kyseessä on ensimmäinen varmistettu tapaus Suomessa.

”Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä. 

Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen hoitamista yhdessä THL:n kanssa. Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on noin 15. Sairaanhoitopiiri seuraa altistuneiden terveydentilaa 14 vuorokauden ajan.  

”Suomessa on varauduttu mahdollisiin tapauksiin. Terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit olemassa. Sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa”, sanoo Salminen.

Lisäys klo 18 pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen:

Lapin keskussairaalassa toimitaan koronavirustapauksen johdosta normaalin infektiokäytännön ja annetun toimintaohjeen mukaisesti. Kiinalaismatkailija on eristyksessä ja hänen tilaansa seurataan. Tämän hetkisten tietojen mukaan virukselle altistuneita on 15 henkilöä. Altistuneisiin pidetään yhteyttä ja heidän terveydentilaa seurataan 14 vuorokauden ajan.  Mikäli altistuneet alkavat sairastaa hengitystieinfektiota ja kuumeilua, heistä otetaan myös näytteet tutkittavaksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen kuin myös keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas rauhoittelevat kansalaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kiinan ulkopuolella Euroopassa todetut seitsemän Wuhanin koronatartuntatapausta eivät ole aiheuttaneet lisätartuntoja.  Suomessa ei ole huolta tämän yhden tartuntatapauksen johdosta.  

Ylilääkäri Markku Broas kehottaa kansalaisia suojatumaan flunssalta ja kausi-influenssalta tehostamalla käsien pesua, yskimällä hihaan ja aivastamalla kertakäyttöiseen nenäliinaan.  Broas muistuttaa edelleen influenssarokotteen merkityksestä influenssan torjunnassa.

Keskussairaalassa eristyshoidossa oleva 32 vuotias koronaviruspotilas saapui Kiinan Wuhanista 23.1. Helsingin kautta Saariselälle. 

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivulle:

Ajankohtaista – Wuhanin koronavirus
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus

Lisätietoja:
 

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 6080
etunimi.sukunimi@thl.fi
Mika Salminen
johtaja, terveysturvallisuus
THL
p. 029 524 8454
etunimi.sukunimi@thl.fi
   
Markku Broas
infektioylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 347 2387
etunimi.sukunimi@lshp.fi
Matias Ahlsved
hygieniahoitaja
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 040 354 7908
etunimi.sukunimi@lshp.fi


*  *  *  *  * 

Tilanne 29.1.2020 klo 7:15

Lapin keskussairaalassa kiinalaisturisti eristyksessä koronavirusepäilyn vuoksi

Lapin keskussairaalaan on tuotu Ivalosta kiinalaisturisti koronaviruspäilyn vuoksi myöhään eilen illalla. Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että toimintaohjeiden mukaisesti epäilty on erityksessä ja hänestä otettu näytteet, jotka on lähetetty Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) tutkittavaksi. Tulokset saataneen tämän päivän aikana.

Kiinalaisturisti on lähtöisin  Wuhanista ja hänen oireet on infektiotaudin oireita,  minkä vuoksi toimitaan varotoimien mukaisesti.

Markku Broas haluaa rauhoitella kansalaisia. Kuten normaalin kausi-influenssan aikana ihmisten on hyvä tehostaa käsihygieniaa, yskiä hihaan ja käyttää kertakäyttöisiä nenäliinoja aivastaessa.

Tilannetta seurataan ja kun saadaan uutta tietoa, asiasta tiedotetaan.


Lisätietoja

Markku Broas
Infektioylilääkäri
Lapin keskussairaala
p. 040 847 3772