Lapin tupakkatutkimukselle mittava kansainvälinen apuraha

Julkaistu 4.5.2017 klo 13.56Lapin keskussairaalan keuhkosairauksien ylilääkäri, Oulun yliopiston keuhkosairausopin dosentti Tuula Toljamo on saanut amerikkalaisen 185 000 dollarin apurahan. Apurahalla selvitetään pitkään tupakoineilla keski-ikäisillä tupakoinnin lopetusta sähkötupakan avulla verrattuna tavallisiin vieroituslääkkeisiin. Ainoastaan kerran  aiemmin vastaava apuraha on myönnetty Pohjoismaihin.

Tutkijat ympäri maailman voivat hakea GRAND-apurahaa vuosittain ja viime vuosina se myönnetty kuudelle hakijalle. Kerran aiemmin vastaavanlainen apuraha on myönnetty Suomeen, jonka sai vuonna 2008 Helsingin yliopiston professori Jaakko Kaprio. Tänä vuonna Tuula Toljamon lisäksi apurahan sai kaksi kanadalaista, amerikkalainen, kreikkalainen ja turkkilainen tutkija.

Ylilääkäri Tuula Toljamo mukaan apurahan saaminen on yksi osoitus pitkäjänteisestä tupakkatutkimustyöstä yhdessä lappilaisten kanssa.
-  Apuraha on huomionosoitus ja arvostus siitä, että kaukana kasvukeskuksista, keskisuuressa sairaalassa voidaan toteuttaa hyvää ja tuloksellista tutkimustyötä. Suurin kiitos kuuluu liki tuhannelle lappilaiselle tupakkatutkimukseen osallistuvalle. Ilman heitä ei olisi onnistunutta tutkimustakaan.

Ylilääkäri Toljamon työryhmään kuuluu Lapin keskussairaalassa kaksi tutkimushoitajaa Marjo Sotkasiira ja Merita Kouri, tutkimussihteeri Maija-Liisa Tarkiainen  sekä Satakunnan keskussairaalasta lääkäritutkija Anna Tuisku ja Oulun yliopistosta professori Pentti Nieminen. Tutkijaryhmässä on tehty väitöskirjoja ja lääketieteellisiä artikkeleita on julkaistu kansainvälisissä lääketieteellisissä lehdissä.

Tutkimuksen painopiste on Lapissa ollut epidemiologiassa nikotiiniriippuvuutta ja tupakoinnin lopetusta selvittelevässä seurantahankkeissa sekä keski-ikäisillä pitkään tupakoinneilla henkilöillä kuin myös nuorilla aikuisilla.  Tupakkatutkimuksessa on tehty yhteistyötä alan perustutkijoiden kanssa Lapin keskussairaalan patologian yksikön ja Helsingin yliopiston Biomedicumin ja Oulun yliopiston kanssa.

Mukaan sähkötupakan tutkimukseen
Nyt saadulla apurahalla selvitetään pitkään tupakoineilla keski-ikäisillä tupakoinnin lopetusta sähkötupakan avulla verrattuna tavanomaisiin vieroituslääkkeisiin. Tähän vuoden kestävään seurantatutkimukseen ehtii vielä hyvin mukaan. Tupakoitsijat voivat ilmoittaa halukkuutensa ottamalla yhteyttätutkimushoitajiin:
Marjo Sotkasiira (040 826 3515, marjo.sotkasiira@lshp.fi) ja
Merita Kouri (040 669 2754., merita.kouri@lshp.fi).
Helposti tutkimukseen pääsy käy soittamalla erityisesti kesäkuun aikana.

GRAND-apuraha
GRAND-apuraha (Global Research Award on Nicotine Dependence) on avoin globaali kilpailu kaikille nikotiiniriippuvuutta selvittävä tutkijoille. Apurahan rahoittaa lääketehdas Pfizer, mutta

apurahan saajat valitsee itsenäinen alan tutkijoista koostuva asiantuntijaryhmä ja lopullisen valinnan vertaisarvioitujen tutkimushankkeiden joukosta tekevät Karl Fagerström ja John Hugnes New Yorkissa.


Lisätietoja antaa

Tuula Toljamo
Keuhkosairauksien ylilääkäri, Lapin keskussairaala
Keuhkosairausopin dosentti, Oulun yliopisto
p. 040 721 8759
tuula.toljamo@lshp.fi