Lapin keskussairaalan laajennushankkeen rakennustyöt alkavat

Julkaistu 13.6.2019 klo 11.18

Lapin keskussairaalan laajennushanke on edennyt rakentamisvaiheeseen
Työt alkavat kesän 2019 aikana pysäköintitalon rakentamisella ja valmistelevilla töillä.

Valmistelevat työt sisältävät mm. sähkö-, vesi- ja viemärilinjojen, uusien poistumisteiden, väliaikaisen logistiikkareitin ja -katoksen rakentamisen sekä purkutöitä sairaalan itäpuolella. Ns. kuuman sairaalan rakennustyöt alkavat täydellä teholla keväällä 2020.

Pysäköintitalon toteuttaa YIT Suomi Oy ja sen suunniteltu valmistumisaika on 30.6.2020. Nelikerroksiseen pysäköintitaloon valmistuu yli 500 autopaikkaa ja katolle sijoitettava helikopterikenttä. Rakentamisaikana kiireellisimmät helikopterilla saapuvat potilaat tuodaan sairaalan lähellä sijaitsevalle väliaikaiselle hätälaskeutumisalueelle, josta potilaat siirretään ambulanssilla sairaalaan.

Väliaikaisjärjestelyt talvella 2019–2020

Rakennustyöt aiheuttavat mittavia muutoksia Lapin keskussairaalan alueella liikkumiseen ja työskentelyyn. Rakennustöiden ajaksi poistuu käytöstä huomattava määrä pysäköintialueita. Haitta on väliaikainen, sillä pysäköintitalon valmistuessa kesällä 2020 käytössä on nykyistä enemmän pysäköintipaikkoja. Potilaille ja vierailijoille rakennetaan pääsisäänkäynnin läheisyyteen lisäpysäköintialue ja lisäksi varataan nykyisistä pysäköintipaikoista pääsisäänkäyntiä lähinnä olevat alueet. Samalla asiakaspysäköinnistä tulee maksullista.

Myös henkilökunnan pysäköintiä alueella rajoitetaan. Järjestelyillä pyritään turvaamaan ensisijaisesti potilaiden ja vierailijoiden pysäköinti ja pitkiä työmatkoja julkisen liikenteen ulottumattomista kulkevien työntekijöiden pysäköinti.

Työmaa-aikaisista järjestelyistä tiedotetaan aktiivisesti myös laajennushankkeen juhannuksen tienoilla avautuvilla www-sivuilla osoitteessa: lkslaajennus.fi.

Lapin keskussairaalan laajennushanke

Katso havainnevideo: Lapin keskussairaala ITU 2022 -laajennushanke

Avaa youtube-video: Lapin keskussairaala ITU2022 -laajennushanke


Keskussairaalan laajennuksen kokonaiskustannuksen arvioidaan olevan 138 milj. euroa.  Valtuusto hyväksyi tässä vaiheessa sairaala-apteekin ja ns. kuuman sairaalan laajennuksen kustannusraamiksi 96 milj. euroa, psykiatrisen sairaanhoidon tilojen 28 milj. euroa ja pysäköintitalon ilman kellaria ja helikopterikentän raameiksi 14 milj. euroa. Kuuman sairaalan arvioitu valmistuminen on kesällä 2022 ja psykiatrian tilojen kesällä 2023.

Keskussairaalan laajennushankkeen ensimmäinen vaihe sisältää sairaalan kriittisimpien ydintoimintojen tilat, psykiatrian tilat ja pysäköinnin ja liikennejärjestelyt.  Kuuman sairaala saa uudet tilat ja nykyisiä tiloja saneerataan. Kuuma sairaala sisältää päivystyspoliklinikan, päivystysosaston, päivystyskuvantamisen, teho- ja valvontaosaston, leikkaussalit, välinehuollon ja ensihoidon kalustohallitilat. 

Kuuma sairaala ja psykiatrian tilat toteutetaan allianssihankkeena, jossa jäseninä Lapin sairaanhoitopiirin lisäksi ovat urakoitsijat YIT Suomi Oy ja Are Oy. Pääsuunnittelijana ja arkkitehtina toimii Verstas Arkkitehdit. Erikoisuunnittelusta vastaavat Granlund, Geobotnia, WSP ja L2 paloturvallisuus Oy.

Pysäköintitalo toteutetaan kokonaisvastuu-urakkana, jonka toteuttaa YIT Suomi Oy.

Lisätietoa:

Janne Keskinarkaus
Projektinjohtaja
040 630 1109
janne.keskinarkaus@lshp.fi