Lapin ensihoito lahjoittaa sydäniskureita

Julkaistu 29.5.2019 klo 8.00

– yhteisöjä kannustetaan jättämään hakemuksia

Lapin keskussairaalan ensihoito lahjoittaa käytöstä poistettuja sydäniskureita eli maallikkodefibrillaattoreita. Kesän aikana yleishyödylliset yhdistykset ja yhteisölliset toimijat voivat ilmoittaa halukkuutensa vastaanottaa ja huolehtia laitteesta.

- Toivomme yhteydenottoja sellaisilta toimijoilta, joilla on kokoontumispaikkoja ja -tiloja, jossa liikkuu väkeä ja jonne laitteen voi sijoittaa.  Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi kylä- ja seuraintalot, yhdistysten toimipaikat sekä kerho-, liikunta- ja urheilutilat.  Valinta lahjoituksen saajista tehdään jätettyjen hakemusten ja perustelujen pohjalta, kertoo ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen.

Lahjoitusidean isä kenttäjohtaja Joni Tarkan mukaan sairaanhoitopiirin ensihoidossa ammattikäytössä olevia sydäniskureita uudistetaan vähitellen, parin seuraavan vuoden aikana käytöstä poistuu kymmenkunta laitetta vuodessa.  Näin lahjoitettuna laitteet saadaan yleishyödylliseen käyttöön.

- Ennen lahjoitusta sydäniskurit huolletaan keskussairaalan tekniikassa.  Ne tarkistetaan, niihin vaihdetaan uudet lätkät, patterit ja saatetaan toimintavalmiiksi. Näin ne ovat hyväkuntoisia ja riittäviä maallikkokäyttöön.  Jatkossa lahjoituksen vastaanottaja vastaa laitteen huollosta, toimintakyvystä ja on velvollinen huolehtimaan laitteen käyttökoulutuksesta.

Elvytystilanteessa rintaan laitettavat liimaelektrodit eli ”lätkät” ovat kertokäyttöisiä.  Lapin sairaanhoitopiirissä on jo aiemmin sovittu, että piiri korvaa alueella tapahtuneissa kaikissa tositilanteissa käytettyjen sydäniskureiden lätkät uusilla lätkillä.

Ensimmäiset sydäniskurit lahjoitetaan syksyllä, joten ensihoidossa odotetaan erilaisten yhdistysten, kerhojen ja toimijoiden aktivoituvan kesän aikana ja laittavan hakemuksia perusteluineen tulemaan elokuun loppuun mennessä.  Lisätietoa asiasta antaa ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen p. 040 746 3563.  Vapaamuotoiset hakemukset perusteluineen voi lähettää sähköpostiin: panu.karjalainen@lshp.fi.
 

Sydäniskurit huolletaan toimintavalmiutueen keskussairaalassa

Ensihoidon lahjoituksen sydäniskurit huolletaan toimintavalmiuteen keskussairaalan tekniikassa.  Kuvassa ensihoidosta Joni Tarkka ja Panu Karjalainen sekä Petri Mattila tekniikasta.