Lapin ensihoito korvaa maallikkosydänelvytyslaitteiden iskulätkät

Julkaistu 3.7.2017 klo 11.54

 

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoito korvaa tositilanteessa käytetyt maallikkodefibrillaattoreiden iskulätkät laitteiden omistajille. Korvaus koskee vuoden 2017 alusta eteenpäin hankittuja iskulätkiä.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on laskettu olevan noin 70 maallikkodefibrillaattoria, jotka on sijoitettu muun muassa kaupunkien ja kylien majoitus- ja kauppakeskuksiin, julkisiin ja liikenteellisesti keskuspaikkoihin.

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoidon ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen kertoo, että vuoden sisällä on tiedossa ainakin kolme tapausta, joissa on käytetty maallikkodefibrillaatoria ja yhdessä tapauksessa sen merkitys on ollut ratkaiseva potilaan selviytymiselle.  Tuorein tapaus on juhannusviikolta Rovaniemen uimahallilta.

Maallikkodefibrillaattorin kertakäyttöisten iskulätkien hinta on noin 200 euroa. Sairaanhoitopiirissä pidetään tärkeänä, että defibrillaattoria ei jätetä ainakaan tämän kustannuksen takia käyttämättä.

Ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen haluaa korostaa maallikkodefibrillaattorin rohkeaa käyttämistä.

”Laite neuvoo ja opastaa käyttäjää ja sillä ei voi tehdä mitään vahinkoa potilaalle. Sen käyttäminen on ainoa tapa pelastaa eloton ihminen, jos ambulanssin tulo kestää. Elottomuuden yhteydessä aika ratkaisee. Tehokas paineluelvytys ja varhainen defibrillaatio ovat kaikkein tärkeimmät potilaan selviytymiseen vaikuttavat tekijät.”
 

Maallikkokäyttöön tarkoitettu defibrillaattori on helppokäyttöinen sydämenelvytyslaite, joka sähköiskulla pysäyttää sydämestä elottomuuden aiheuttavan kammiovärinän ja parhaimmillaan palauttaa sydämen normaalin toiminnan.

 

 

Lisätietoja

Panu Karjalainen
Ensihoitopäällikkö
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 040 746 3563

maallikkodefibrillaattori