Kahden matkailijan näytteet tutkittu – ei Wuhan-koronavirustapauksia Suomessa

Julkaistu 24.1.2020 klo 19.30

 

Kahdella Kiinan Wuhanista Suomeen tulleella matkailijalla ei ole koronavirustartuntaa. Näytteet on tutkittu tänään THL:n laboratoriossa.

Suomessa terveydenhuollolla ja laboratorioilla on toimintamallit ja hyvät valmiudet tutkia ja hoitaa infektioita. Mahdolliset koronavirustapaukset selvitetään matalalla kynnyksellä.

”Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset Wuhan-koronavirustapaukset ovat Suomessa mahdollisia. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä”, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Maahan tulevien matkailijoiden kuumeseulonnan tehokkuudesta ei ole olemassa näyttöä eikä Maailman terveysjärjestö WHO sitä suosittele.

”Lentokentällä tehtävien seulontojen sijaan on parempi panostaa siihen, että tarvittaessa matkailijat ohjataan tutkimuksiin ja hoitoon”, sanoo Puumalainen.

Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset ovat selvittäneet tilannetta yhdessä THL:n kanssa.

THL seuraa kansainvälistä tilannetta edelleen ja päivittää tietoja sivulle:

Ajankohtaista – Wuhanin koronavirus

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus

Lisätietoja:

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 6080

Jussi Sane
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7406

Mika Salminen
johtaja, terveysturvallisuus
THL
p. 029 524 8454

Markku Broas
infektioylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 347 2387

Outi Liisanantti
johtava lääkäri
Inarin terveyskeskus
p. 0400 699330

***

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas rauhoittaa koronavirustautiepäilyssä

Kahdesta Ivalossa hoitoon hakeutuneesta Wuhanissa lähtöisin olevasta kiinalaisturistista on otettu koronavirusnäytteet, jotka on toimitettu analysoitavaksi Helsinkiin.  Tulokset saadaan perjantaina alkuillasta.

Broas kertoo, että asiassa edetään normaalin ohjeistuksen mukaan.

Markku Broas mukaan todennäköisesti epäilyssä on kyse normaalista flunssasta/influenssasta.  Ohjeiden mukaan jos ihminen on ollut alle kaksi viikkoa sitten Kiinan Wuhanissa ja jos hänellä on hengitystieoireita, otetaan häneltä koronavirusnäyte.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen sairaaloille, terveyskeskuksille ja yksityisille terveysasemille on annettu keskiviikkona 22.1. toimintaohjeet koronavirsuepäilytapausten varalle.


Pe 24.1.2020

Lisätietoja

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 040 847 3772