Entinen lapsipotilas kirjoitti Lapin lastensairaalan tarinan yksiin kansiin

Julkaistu 19.2.2020 klo 13.01

 

Kirjallaan Vesa Toivanen haluaa kiittää pitkästä ja korvaamattomasta työstä, jonka lastensairaala teki hänen ja kymmenien tuhansien muiden lasten auttamiseksi.  Kirja kertoo Lapin lastensairaalan toiminnasta, rakennuksesta itsestään ja sairaalaympäristöstä. Kirja on elävä historiallinen katsaus lasten sairaanhoitoon Lapissa.

Vesa Toivasen kädessä on painotuore julkaisu Lapin Lastenlinna kirja ja mies on silminnähden onnellinen, sillä hän on saanut viiden vuoden työn päätökseen. Kirja on syntynyt oman vartijatyön ja yliopisto-opintojen rinnalla.

-  Lapin lastensairaalan tarinan kertominen lähti mielenkiinnosta lastensairaalaa kohtaa, sillä olin astmapotilaana siellä hoidossa kymmeniä kertoja puolivuotiaasta 14 ikävuoteen asti.   Sairaalassa oltiin tuohon aikaan useita viikkoja kerrallaan ja siitä muodostuikin monelle toinen koti. 

Vesa Toivanen

Rakennuksen vaiheita Toivanen on seurannut ja vähitellen hän alkoi etsiä tietoa rakennuksesta.  Kirjaa varten Toivanen on kerännyt tietoa lukuisista kirjallisista lähteistä ja haastatellut sairaalan aikalaisia.  Sairaala on edelleenkin Vesa Toivaselle merkittävä ja muistoja herättävä paikka. 

- Sairaalarakennus on edelleenkin tärkein paikka minulle täällä Rovaniemellä kotimme lisäksi.  Ajattelin, että jos nyt ei historiaa kirjoiteta, jää talo rakennuksineen ja toimintoineen unohduksiin.  Kirjaa tehdessä prosessoin myös omaa menneisyyttäni. 

Esikuvana Lapin lastensairaalalle ja toiminnalle oli Helsingissä toimiva Lastenlinna. Sairaala oli monissa toiminnoissaan ja hoitokäytännöissään aikaansa edellä. Sairaala muodosti oman tiiviin yhteisönsä, josta kertoo myös sairaalan lähelle rakennetut henkilökunnan asuintalot.

Vesa Toivaselle muistot sairaalasta ovat piirtyneet mieleen valokuvan tarkasti ja vahvasti.  Hän muistaa sairaalasta erityisesti hyvän yhteishengen, panostamisen hyviin olosuhteisiin ja potilasviihtyvyyteen. 

- Sairaalassa oli valoisat tilat, lapsille muun muassa leikkihuoneet ja tenniskenttä. Vaikka toisinaan sairaalassa oleminen tuntui vilkkaalle ja liikkuvaiselle pojalle kahlitsevalta, voin sanoa, että kohtelu oli hyvä.  Positiivisessa mielessä minulle laitostuminen teki hyvää.  Ikäviä muistoja ei ole jäänyt ja siksi haluan tällä kirjallani kiittää kaikkia sairaalassa työskennelleitä merkittävästä työstä.

Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri aloitti Lapin lastensairaalan toiminnan vuonna 1946, myöhemmin toiminnasta vastasi Lapin lastensairaalan kuntainliitto.  Vuodesta 1967 sairaalan ylläpito ja toiminnat siirtyi Lapin keskussairaalan kuntainliitolle ja lastensairaalasta tuli lastenosasto osana keskussairaalaa. Osaston toiminta jatkui sairaalarakennuksessa vuoteen 1986 asti, jonka jälkeen toiminta siirtyi Ounasrinteelle valmistuneeseen Lapin keskussairaalaan.  Tämän jälkeen rakennuksessa ovat toimineet Valtion teknillinen Tutkimuskeskus, Rovaniemen Steinerkoulu, työtoimintakeskus Ounastuote.  Tällä hetkellä osassa rakennusta toimii Rovaniemen kaupungin Kehitysvammaisten Päivätoimintakeskus.

Historiikki-kirja myynnissä kahviossa

Vesa Toivasen Lapin Lastenlinna -kirjaa on myytävänä Lapin keskussairaalan kahviossa.  Kirjan voi myös tilata sähköpostin kautta: vtoivane@ulapland.fi.  Kirja on omakustanteinen ja sen hinta on 25 euroa.

Tervetuloa tutustumaan entiseen lastensairaalaan

Lapin lastensairaala-historiikin julkistamisen kunniaksi järjestetään avoimet ovet lauantaina 29.2. klo 13.00–16.00, jolloin kiinnostuneilla on mahdollista tutustua entiseen Lastensairaalaan ja sairaala-ajan valokuviin, osoite: Erkkilänkuja 2. Kutsuvieraiden tilaisuus alkaa klo 12.30.